3 triki za hujšanje, ki jih zagotovo ne poznate!

31. 8. 2016
Deli
2 / 3
Profimedia

KAKO PRIPRAVITI TESTENING Z NIŽJIM GLIKEMIČNIM INDEKSOM?

Je to mogoče? Je mogoče pripraviti testenine, ki nam bodo manj zvišale krvni sladkor? Pa si poglejmo.

Ko govorimo o škrobu in glikemičnem indeksu, moramo poznati razmerje dveh polisaharidov; amiloze in amilopektina. Ta dva namreč določata, kako hitro nam zaužite testenine dvignejo krvni sladkor. Dlje časa, ko kuhamo testenine ali pa če jih celo prekuhamo, bolj lepljive postanejo! Razmerje med amilozo in amilopektinom se spremeni in njihov glikemični indeks se poveča (60) (veliko hitreje dvignejo naš krvni sladkor).

Če pa so pripravljene 'al dente' oz. ravno prav, da ko jih pregriznemo, niso več surove v sredini, temveč ravno prav čvrste, pa je glikemični indeks okoli 45.

Če skrajšamo in poenostavimo, prekuhane in bolj lepljive testenine se nam bodo bolj verjetno 'nalepile' kot maščobne obloge kot pa ravno prav kuhane!

Jan Veleušič, športni in osebni trener v Športni Kliniki. Za pomoč in vprašanja pišite na info@sportnaklinika.si. Za več preverite na Facebook Športna klinika in sportnaklinika.si.

Preberite še: www.aktivni.si/fitnes/nasveti/hidracija-in-zastrupitev-z-vodo


Jan Veleušič, športni in osebni trener v Športni Kliniki

Za pomoč in vprašanja pišite na info@sportnaklinika.si. Za več preverite na Facebook Športna klinika in sportnaklinika.si.