Izkoristite jesenske plodove in iz njih pripravite kruh ali namaz. Ali pa kar oboje.
Ajdov namaz z bučnimi semeni
Sestavine:
- 100 g ajdove kaše
- 50 g mletih bučnih semen
- 1 žlička suhega majarona
- 1 žlica olivnega olja
- 2 žlici kisle smetane
- 2 žlici limoninega soka
- 3 stroki česna
- sol
Priprava:
Ajdovo kašo skuhamo v rahlo osoljeni vodi, ki smo ji dodali žličko suhega majarona. Kuhano kašo odcedimo. V teflonski ponvi na hitro popražimo bučna semena. Namaz najlažje pripravimo v multipraktiku, kjer zmeljemo ajdovo kašo, bučna semena, olivno olje, kislo smetano, limonin sok in sol. Tik preden postrežemo, v namaz umešamo še strt česen.
Recept: Moj eko svet
Bananin bučni kruh
Sestavine:
- 2 zreli banani
- 2 jajci
- 40 g kokosovega olja
- 170 g bučnega pireja (oranžna buča!)
- 80 g rjavega sladkorja
- 1 žlica medu
- 350 g pirine moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 1/2 žličke soli
- 1 žlička cimeta
- 1/3 žličke muškatnega oreščka
- pest rozin
- pest sesekljanih orehov
Priprava:
Banane pretlačimo, dodamo sladkor, jajca, kokosovo olje in med. Dobro zmiksamo. V drugi skledi pripravimo suhe sestavine in jih premešamo. Suhe sestavine dodamo mokrim. Na koncu dodamo rozine in orehe. Pečemo na 180 °C od 30 do 40 minut.
Recept: Mojca Perdih
Prispevek je bil objavljen v reviji Liza
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem