Nastrgan hren se odlično poda k mesnim jedem - prekajenemu mesu, kuhani govedni in prekajenim ribam. Da ga uporabljamo ravno med prazniki, ko si privoščimo več mastne hrane, tudi ni naključje.
Več o tem si preberite TUKAJ.
Nato pa uporabite enega izmed naših receptov in pripravite odlično hrenovo omako.
Topla hrenova omaka
Sestavine:
- 400 ml juhe
- 2 žemlji
- 20 g masla
- 150 g naribanega hrena
- sol, poper
- 50 ml kisle smetane
Priprava:
Na maslu svetlo prepražite naribani ali narezani žemlji, zalijte z juho in kuhajte toliko časa, da se žemlji razkuhata. Po potrebi ju raztepite ali pretlačite.
Dodajte nariban hren, sol, poper in kislo smetano. Omako ponudite h kuhani govedini, jeziku in pečenki.
Kisla hrenova omaka
Sestavine:
- 150 g naribanega hrena
- 6–7 žlic juhe
- kis
- 1 žlica olja
- sol
Priprava:
Nariban hren prelijte z vrelo juho in pustite, da se ohladi. Ohlajenemu hrenu dodajte sol, olje in kis po okusu ter premešajte. Omako ponudite h kuhani šunki ali govedini.
Jajčni hren
Sestavine:
- 150 g naribanega hrena
- limonin sok ali kis
- 1 rumenjak
- 50 ml olja
- sol
- 1–2 trdo kuhani jajci
- vinski kis
Priprava:
Nariban hren takoj pokapljajte z limoninim sokom ali kisom. Trdo kuhana rumenjaka pretlačite, beljaka pa na drobno sesekljajte.
Surov rumenjak denite v skledo in nanj počasi kapajte olje, medtem ko ga nenehno mešate z metlico. Solite, dodajte kuhana jajca, kis in hren ter dobro premešajte.
Po okusu lahko dodate še žličko gorčice in ščepec sladkorja.
Jabolčni hren
Sestavine:
- 150 g naribanega hrena
- 250 g jabolk
- sol, sladkor
- 50 ml kisa
Priprava:
Jabolka olupite in na drobno naribajte. Zmešajte jih s hrenom in začinite s soljo, razredčenim kisom in ščepcem sladkorja. Če je omaka preredka, dodajte malo drobtin.
Če namesto jabolk dodamo na drobno sesekljano trdo kuhano jajce, dobimo jajčni hren. Ponudimo ga h kuhanemu mesu, hladnim pečenkam in mesnim fondijem.
Več zanimivih receptov preverite še v članku Pripravite okusne in zdrave hrenove omake
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem