Kaj si vsak otrok želi jesti na sončno sobotno jutro? Ja, palačinke, seveda. In kaj bi za kosilo? Najraje pico – domačo, sočno in obloženo.
Tako je Alenka Košir, ambasadorka izdelkov Bio Zone, zadnjo januarsko soboto zavihala rokava in najprej s 7-letnim Ianom in 8-letno Tinkaro spekla beljakovinske palačinke, nato pa s 4-letno Adelino, leto dni starejšim Tilnom in 7-letnim Tianom zamesila še pico s polnozrnatim testom. Polnovredno, okusno, hitro – popoln recept za dober in razgiban dan.
Pri vseh receptih je vesela kuharska druščina uporabljala sestavine Mercatorjeve znamke Bio Zone, ki so lahko zelo pomemben del vašega recepta za razgibano življenje.
Mala kuharska ekipa je pod Alenkinim vodstvom dokazala, da je polnovredna hrana v resnici zelo enostavna in okusna, in da jo obožujejo vsi – tako najmlajši kot tudi junaki olimpijskih iger, ki se te dni zbirajo v Pjongčangu, da pokažejo svetu, zakaj je šport nekaj najlepšega na svetu.
Beljakovinske palačinke z domačim lešnikovim namazom Bio Zone
Zaradi trenda današnje manj uravnotežene prehrane zaužijemo premalo beljakovin. Veliko živil je tako predelanih, da je tudi vlaknin premalo. Premalo zaužijemo tudi dobrih maščob, predvsem maščobnih kislin omega 3, in občutno preveč sladkorja ter enostavnih ogljikovih hidratov. Zato bodo beljakovinske palačinke z domačim lešnikovim namazom idealna rešitev za sladkanje. Vsebujejo več beljakovin, vlaknin in omega 3 maščobnih kislin ter manj ogljikovih hidratov.
Sestavine za 8 do 10 palačink:
- 4 jajčka Bio Zone
- 4 žlice integrirane moke Bio Zone
- 4 žlice fino zdrobljenih lanenih semen Bio Zone
- 2 dl mleka Bio Zone
- 1 žlička rjavega trsnega sladkorja Bio Zone
- ščepec soli
- vaniljev strok
Priprava:
Lanena semena se lepo zmeljejo v kavnem mlinčku. Zmešamo jajca, dodamo moko in laneno seme ter premešamo. Počasi dodajamo mleko in na koncu še sladkor, sol in sredico vaniljevega stroka.
Vse sestavine dobro premešamo v gladko maso, ki jo pustimo počivati v hladilniku približno eno uro. V dobri ponvi in na minimalni količini maščobe spečemo palačinke, ki jih namažemo z domačim lešnikovim namazom.
Pica s polnozrnatim testom
Tudi popularna jed, kot je pica, je lahko bolj hranljiva in naravna. Pogosto se na naših krožnikih znajdejo jedi, ki imajo nekakšen predznak »nezdravega«. Pica je ena od takih jedi, saj v klasični izvedbi vsebuje veliko maščob (v oblogi) in predelanih ogljikovih hidratov (v testu). Že z zamenjavo običajne moke s polnozrnato bomo naredili veliko.
Ena od prednosti polnozrnate moke je v veliki vsebnosti vlaknin, ki upočasnijo presnovo ogljikovih hidratov in tako preprečijo hitri dvig krvnega sladkorja. Polnozrnata moka in jedi iz nje imajo nižji glikemični indeks in zato ne povzročajo velikega nihanja krvnega sladkorja.
Druga »težava« pri pici pa so maščobe v oblogi, ki običajno vsebuje veliko sira in predelanih suhomesnatih izdelkov. Zato lahko pico obložimo s svežo zelenjavo, zmanjšamo količino sira in dodamo malo kakovostnega olivnega olja. Doma narejena pica prav tako ne bo vsebovala konzervansov, umetnih barvil in arom, ki so običajno v cenenih paradižnikovih mezgah. Linija Bio Zone ima okusno, ekološko paradižnikovo omako z baziliko.
Alenka močno verjame, da so doma narejene jedi večinoma veliko bolj kakovostne od tistih kupljenih, saj poleg skrbno izbranih sestavin v njih vnesemo tudi svojo energijo in ljubezen. Zato je tokrat z Adelino, Tilnom in Tianom pripravila pico iz srca (pa še v obliki srčka).
Sestavine za testo:
- 300 g polnozrnate pirine moke Bio Zone
- 20 g kvasa
- 2 žlici olivnega olja Bio Zone
- 1 žlička rjavega sladkorja – Bio Zone
- 1 žlička soli
- 2 dl mlačne vode
Priprava:
V 0,5 dl mlačne vode nadrobimo kvas, dodamo sladkor, premešamo in pustimo 10 minut. Zmešamo pirino moko, sol, mešanico kvasa in po občutku postopoma dodajamo preostanek vode. Ko ga zamesimo, mora biti testo mehko in se ne sme prijemati rok. Testo postavimo v pomokano posodo in postavimo za 30 minut na toplo (npr. v rahlo ogreto pečico). Vzhajano testo razvaljamo v želeno obliko in ga postavimo na pekač (priporočamo peki papir). Obliko srca enostavno izrežete z nožem. Ostanke testa pregnetete in naredite kruhke.
Sestavine za oblogo:
- Paradižnikova omaka z baziliko Bio Zone
- Čemaževa omaka Bio Zone
- Koruza Bio Zone
- Jajce Bio Zone
- Olivno olje Bio Zone
- Ribana mocarela ali sveži sir Bio Zone
- Sveža zelenjava in začimbe: paradižnik, čebula, paprika, timijan
Priprava:
Testo obložite po želji. Tokrat je Alenka izbrala: čemaževo omako, paradižnikovo omako z baziliko, paradižnik, timijan, koruzo, ribana mocarelo, svežo papriko, bučko, rdečo čebulo, ponovno koruzo in ponovno malo ribane mocarele. Pokapamo malo olivnega olja, ni pa to nujno.
Še mini nasvet. Vse, kar boste položili pod sir, se bo bolj kuhalo kot zapeklo. Zato morate tiste sestavine, ki jih želite hrustljavo zapeči, položiti na sir in ne podenj. Pico se peče na visokih temperaturah, okrog 230 stopinj 12-15 minut. Biti morate pazljivi in spremljati potek pečenja, saj delujejo pečice zelo različno in kaj hitro bo vaša pica prepečena. Jajce dodamo zadnje tri minute pečenja. Naj vam tekne!