Body tehnika™ v nosečnosti

26. 11. 2010

Pridobivanje dobrih in pozitivnih navad se začne že v toplem zavetju maminega trebuha. Z nekaj preprostimi vajami, ki jih lahko izvedete tudi doma, boste izboljšale počutje in se pripravile na porod.

Med nosečnostjo ženska doživlja spremembe prav na vseh področjih, zato je niso brez razloga poimenovali 'drugo stanje'. Vsaka bodoča mamica nosečnost dojema na svoj način, individualno, nobena pa se spremembam v telesu ne izogne. Tako so določenih sprememb deležni kardiovaskularni sistem, respiratorni sistem, prebavni, mokrilni sistem, lokomotorni sistem, ne nazadnje se spremembe dotaknejo tudi kože in las.

Za večino nosečnic je to obdobje veselo in polno novih spoznanj, svoje telo spoznajo na popolnoma drug način. Včasih nam nosečnost lahko prinese tudi kakšno neprijetno izkušnjo. S pravilnim in predvsem individualnim vadbenim pristopom se lahko najpogostejšim težavam nosečnica kakovostno zoperstavi in se pripravi na porod ter novo vlogo v življenju.

Pri izbiri vaj kakovostnemu body inštruktorju ne bo vodilo le lažja in enostavnejša vaja, temveč bo vsakič znova vzel v obzir trenutno počutje nosečnice, obdobje nosečnosti in vse spremembe organizma. Znano je, da se v nosečnosti središče telesa zaradi večjih prsi in trebuha pomakne naprej, prav tako se v telesu odvijajo hormonske spremembe, ki pogojujejo pripravo mišičnega sistema na lažji porod.

S kakovostno vadbo boste telo pripravile na lažji porod, dosegle boljšo psihično kondicijo, preprečile preveliko povečanje telesne teže, po porodu se boste hitreje vrnile v formo in še bi lahko naštevali.

Nosečnica mora pri vadbi vzeti v obzir še eno zelo pomembno dejstvo – vadba mora biti varna zanjo in za njenega še nerojenega otroka. Predvsem zaradi slednjega se je priporočljivo v nosečnosti izogibati športom, ki pogojujejo tresenje telesa, športom, s povečano verjetnostjo padca in poškodb ipd.

Pri odločitvi, kateri bo vaš 'nosečniški', šport naj svoje mnenje izrazi tudi vaš osebni zdravnik oziroma ginekolog.

Body tehnika™ je učinkovit in varen način vadbe tudi v času nosečnosti. Osredotoča se na centralni del telesa, izhodišče je pravilno dihanje, dotakne se tudi drugih delov telesa. Če imate možnost, izberite individualni program z body inštruktorjem, saj ne bo le sledil vašemu trimesečju, temveč tudi vašemu počutju in navodilom osebnega ginekologa.

Če boste vadili v skupini, boste imeli priložnost izmenjati izkušnje z drugimi bodočimi mamicami.

Vsekakor pa velja – uživajte, bodite zadovoljne in se gibajte – vse to namreč počnete za dva (najmanj).

Prikazane vaje lahko izvajate tudi v domačem okolju.

  • Pravilni položaj telesa
  • Raztezanje vratnega, prsnega dela hrbtenice, aktivacija mišice transversus abdominis

Pravilno dihanje ima tako v mirovanju kot pri aktivnosti pomembno vlogo, zato ga niti v nosečnosti ne smemo zanemariti. Predvsem v zadnjem delu nosečnosti je razpon mišice diafragme omejen zaradi velikosti in položaja otroka, s pravilnim dihanjem vplivamo na boljšo mobilnost prsnega koša, pri tem se vključi tudi mišica transversus abdominis.

Slednja ima ogromno vlogo pri podpori mišic ledvenega dela hrbta in medeničnih mišic. Pri aktivaciji omenjene mišice se aktivirajo tudi medenične mišice, ki jih aktiviramo s keglovimi vajami in pozitivno delujejo pri težavah z inkontinenco.

3. Prilagojeni 'počep' z žogico

S tem ko napredujete v nosečnosti, v določenih kretnjah postajate vse bolj omejene, nekaterim se je bolje izogniti. Dobra kondicija nog je dobrodošla predvsem za obdobje po porodu.

Globokim počepom se predvsem v tretjem trimesečju raje izognite. S prikazano različico boste aktivirale mišice nog in rok.

4. Vaja v položaju mačke

Mišice hrbta so v današnjem načinu življenja tako čezmerno in/ali napačno obremenjene, v času nosečnosti še toliko bolj. Obremenjene bodo tudi po porodu, saj z vlogo mamice dobite tudi večje število priklanjanj nad posteljico, previjalno mizo, vozičkom ipd.

S prikazano rotacijo medenice v položaju mačke boste razbremenile napete hrbtne mišice. Bodite pazljive, da rotacija ni čezmerna. Med izvajanjem nikakor ne smete začutiti nobene bolečine na področju ledvenega dela.

Z dvigom roke in diagonalne noge boste na varen način okrepile mišice celotnega hrbta, vplivale na boljšo stabilnost trupa, hvaležne vam bodo tudi roke in noge.

5. Počitek je del napredka

Nekdo mi je pred časom dejal, da je tudi počitek del napredka. Počitek in prava sprostitev sta del ciklusa rasti in zato zelo pomembna tudi med nosečnostjo. Za kakšno vrsto sprostitve se boste odločile, je popolnoma vaša izbira. Včasih velja v sprostitev vključiti tudi partnerja. Če je tu še masažna ali akupresurna žogica, je vaša odločitev fenomenalna.

Za vas pripravila

Barbara Tavčar, master body inštruktorica,
Pilates Body studio Kranj


Značke: nosečke za