Kaj morajo narediti starši, da bodo otroke naučili ljubezni do sebe

Kaj morajo narediti starši, da bodo otroke naučili ljubezni do sebe (foto: profimedia) profimedia
28. 3. 2022

Če želite, da se bo otrok dobro počutil v svoji koži in gojil ljubezen do sebe, morate začeti z delom na sebi.

Otroci se zgledujejo po starših in opazijo tudi tisto, kar se starši trudijo prekriti. Čeprav menite, da slaba samopodoba ali zanemarjanje vaših potreb ne bo prešla v navado otroka, bo prej ko slej od vas prevzel tudi to. Kako do sebe ustvariti boljši odnos?

Pustite si čutiti

Kot da lahko izbirate, ali boste čutili ali ne, kajne? Pa lahko in pogosto to tudi počnete. Ko pridejo na plan negativna čustva, jih vsi kdaj pa kdaj radi potlačimo in se delamo, da ne obstajajo. Želimo iti naprej z življenjem, vendar nas zadržujejo. Dokler si ne boste dovolili čutiti tudi žalosti, jeze in podobnih čustev, ne boste popolnoma iskreni do sebe.

Več naredite in manj razmišljajte

Samo razmišljanje vas ne bo pripeljalo tja, kamor želite iti. Če želite na primer izgubiti nekaj kilogramov, se prenehajte smiliti sami sebi in si uničevati samopodobo. Namesto da razmišljate o tem, kako se izogniti kopalkam in oprijetim oblačilom, že kar danes naredite prvi korak in na primer zamenjajte sladek prigrizek s sadjem. Ko boste začeli ukrepati, bodo kmalu sledili tudi drugi, večji koraki. aktiv

Negativno kritiziranje sebe ni v modi

Če se niste vajeni postaviti na prvo mesto in poskrbeti za svoje potrebe, vam je zagotovo znan glas, ki se pojavi tu in tam in vam prične govoriti, da niste dovolj dobri, da bi lahko dosegli več, da ste zguba …

Ko ga zaslišite naslednjič, bodite pripravljeni. Oborožite se s pozitivnimi frazami in resnicami. Nihče ni popoln in drži, da bi vedno lahko stvar še izboljšali. To je zgolj priložnost, da pokažete, kaj znate. Zagotovo vam bodo ob strani stali tudi prijatelji.

Vzemite si čas za prijatelje

Ko ste postali starši, ste morali prijatelje vsaj malce postaviti na stranski tir. To je povsem razumljivo, vendar ne dovolite, da se odnosi popolnoma ohladijo. Smeh je učinkovito zdravilo proti stresu in kje ga boste dobili več kot v družbi dobrih prijateljev? Napolnite si baterije in za trenutek opustite skrbi, ko se zabavate s prijatelji.

Postavite se na prvo mesto

Sprva bo neobičajno, ker tega do sedaj niste počeli, hitro pa boste ugotovili, koliko manj stresa in več časa zase vam ostane. Če radi ugodite in vedno rečete da, tudi ko ste imeli drugačne načrte, tokrat recite ne. Če so vas že večkrat izkoristili, postavite meje. Vsi, ki vedno najprej poskrbite za druge, tokrat najprej ugodite sebi. Zaslužite si lepe stvari, zato se jim nikar ne odrecite.