Kdaj je pravi čas za zanositev

Pravi čas za zanositev (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
28. 11. 2011

Materinstvo je nedvomno eden največjih izzivov življenja. Ko se par odloči in poskuša zanositi, se mora zavedati dejstva, da zanositev ni nekaj, kar se mora zgoditi hitro in preprosto. Pri mnogih ženskah lahko traja dlje kot se pričakuje.

Delni razlog za to je lahko omejeno razumevanje plodnosti pri mnogih ženskah in da je mogoče zanositi samo nekaj dni v ciklu. Seveda je pri nekaterih parih vzrok lahko tudi resnejši, pri čemer se je nujno posvetovati z zdravnikom.

Večina ostalih pa najverjetneje potrebuje samo malo nasvetov o ugotavljanju pravega časa.

Kdaj lahko ženska zanosi

Ženska lahko zanosi samo v nekaj dneh menstruacijskega cikla - med plodnimi dnevi. Najverjetneje bo zanosila v samo dveh od teh dni. Kdaj bosta nastopila ta dva dneva, pa je odvisno od ženske do ženske in od cikla do cikla pri isti ženski.

Ugotavljanje plodnih dni je zato zelo pomembno. Najbolj zanesljiva in natančna metoda določanja plodnih dni je spremljanje nenadnega povečanja količine luteinizirajočega hormona pred ovulacijo, ki vam ga lahko izmerijo v mikrobiološkem laboratoriju.

Spolne odnose nato načrtujte tako, da jih boste imeli v tistih dveh najplodnejših dni menstruacijskega cikla.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri