Kdaj začeti s poporodno vadbo in ali je sploh priporočljiva? (svetuje dipl. športna trenerka)

Kdaj začeti s poporodno vadbo in ali je sploh priporočljiva? (svetuje dipl. športna trenerka) (foto: Tjaša Ferkov Babnik) Tjaša Ferkov Babnik
4. 1. 2022

Večina zdravnikov ženskam svetuje, naj si vzamejo od 4 do 8 tednov za okrevanje po porodu, preden nadaljujejo z vadbo, vendar je vse odvisno od vsake posameznice. Najpomembneje je, da se postopoma nadaljuje z vadbo po porodu, ko je mama pripravljena.

Tjaša Ferkov Babnik je diplomirana športna trenerka individualne poporodne vadbe na domu mamice, zato smo jo vprašali, kako in kdaj naj se ženske lotijo tovrstne vadbe in na kaj morajo biti pozorne. Tu je nekaj njenih nasvetov, lahko pa jo poiščete tudi tukaj: Aktivni z mano

Vsaka ženska ima svoje edinstveno obdobje okrevanja

A vse preveč je tudi napačnega mišljenja, da je z vadbo po porodu treba počakati več mesecev. Če je bil porod brez zapletov, se z vadbo oz. prvimi vajami lahko začne že v porodnišnici. Pozornost na lepo držo pri nošenju, dojenju in vstajanju je ključna, da preprečimo nadaljnje slabše počutje in bolečine v hrbtenici ter križu.

Če se mamica postopoma vrača k vadbi, se mora počutiti poživljeno, ne pa izčrpano! 

Tjaša Ferkov Babnik

Ne ignorirajte slabe forme!

Vse fizične spremembe v nosečnosti pogosto povzročijo, da ženske kompenzirajo z ustvarjanjem popolnoma novih vzorcev gibanja. Mišice, ki so med nosečnostjo postale oslabljene, zategnjene in preobremenjene, vplivajo na držo, gibanje in počutje.

Izredno pomembno je, da si mamica najprej prizna, da je trenutno ”švoh” in ne pričakuje izboljšanja čez noč s prvim treningom. Zavestno se mora odločiti, da bo tudi sama doma upoštevala, kar ji je bilo svetovano v porodnišnici s strani fizioterapevta, ki obišče vsako mamico.

Z vajami po porodu je najprej treba poskrbeti za mišice medeničnega dna, preprečiti diastazo trebušnih mišic, se izogniti bolečinam v križu in hrbtu ter učvrstiti tudi zgornji del hrbta za lepo držo, da bo nošenje dojenčka lažje in navsezadnje pravilno. Mamica naj se vaj loti izredno previdno oz. izbere trenerja, ki ima na tem področju veliko izkušenj. Ko si po nekaj tednih redne, pravilne in strokovno vodene vadbe telo opomore, dobi moč in samozavest, se lahko vadbo prilagodi tudi na željo mamice.

Kako naprej?

Ne samo dobro, tudi zelo spodbudno je, če ima mamica med vadbo ob sebi trenerja, ki jo bo vodil ne samo skozi pravilne faze napredovanja, temveč ima veliko težo vmesni pogovor, napotki in prava mera motivacije v danem trenutku.

Doslednost, pogovor, počasno napredovanje, pravilna izvedba in vaje za notranje mišice so ključ za zdrav začetek in uspešen napredek.
KDO JE TJAŠA?
Tjaša Ferkov (Aktivni z mano)

Moje ime je Tjaša, sem mamica dveh zlatih deklic, žena, sestra, diplomirana trenerka, prijateljica, predvsem pa oseba, ki se trudi živeti polno življenje. Moj način življenja zajema zdrav življenjski slog, ki je osnova za zdravje. Tak slog obsega zdravo prehrano, redno telesno aktivnost, sprostitev, opustitev nezdravih življenjskih navad. Strinjam se tudi z Grškim rekom »Zdrav duh v zdravem telesu«, ki govori, da je telesna aktivnost pomembna tudi za človeškega duha.

Avtorica vsebine: Tjaša Ferkov Babnik, dipl. športna trenerka individualne poporodne vadbe na domu mamice

Preverite še druge Tjašine vsebine: