Pozno izraščanje zobkov

Pozno izraščanje zobkov (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 12. 2012

Nič nenavadnega ni, če se prvi zobki pojavijo že pred dopolnjenim 3. mesecem, ko pa otrok tudi po 8. mesecu nima nobenega zobka, starše ponavadi zaskrbi. Pa je pozno izraščanje zobkov res razlog za skrb?

Izraščanje prvih zobkov je prava nadloga za otroka in obdobje skrbi ter neprespanih noči za starše. Vendar zdravniki pravijo, da je v večini primerov skrb odveč.

Razlike pri izraščanju zobkov med otroci so včasih zelo velike - pri nekaterih se prvi zobki pojavijo že pred 4. mesecem, pri drugih lahko traja tudi 12 ali več mesecev.

Mlečni zobje, ki se pojavijo prvi, so spodnji na sredini, sledijo pa jim zgornji na sredini. Nato se navadno pojavijo dvojke, sledijo trojke, štirice pa šele pri starosti 18. mesecev. A tudi tu so včasih razlike.

Vseh 20 mlečnih zobkov zraste do otrokovega drugega oz. tretjega leta.

Kdaj je razlog za skrb?

Če otrok do dopolnjenega 18. meseca ne dobi prvega zobka, je priporočljiv obisk zobozdravnika, ki bo z izdelavo rentgenske slike skušal ugotoviti razlog za zamudo.

V nekaterih primerih je pozno izraščanje zob posledica pomanjkanja hranilnih snovi, lahko gre tudi za resnejše stanje, kot so npr. hipopituitarizem, hipotiroidizem (pri slednjem ščitnica ne tvori dovolj hormonov) ali za prirojeno napako, kot je Apert sindrom.

Omilite bolečino

V omenjenem obdobju lahko starši dojenčku masirate dlesni s čistim prstom in gelom ali kapljicami za lajšanje bolečin in mehčanje dlesni, ki vsebujejo lokalni anestetik, da dlesen omrtvi. Ti izdelki so primerni po tretjem mesecu starosti. Dojenčku bodo prijala tudi razna ohlajena grizala.