Te 4 stvari morajo starši nehati početi za svoje otroke, preden dopolnijo 13 let

Te 4 stvari morajo starši nehati početi za svoje otroke, preden dopolnijo 13 let (foto: profimedia) profimedia
12. 5. 2021

Če želijo starši vzgojiti odgovorne in samostojne odrasle, morajo pustiti, da otroci od 13. leta dalje nekatere stvari počnejo sami. Se strinjate?

1. PREBUJANJE

Če svoje otroke še vedno prebujate vi in so že vstopili v svet najstništva, je čas, da to začnejo početi sami. Kupite jim budilko, ki bo všeč tudi njim in se dogovorite, ob kateri uri se morajo prebuditi na dan šole. 

Hitro bodo ugotovili, da gumb "dremež" ni prav noben luksuz, ko zamudiš zajtrk in se ti mudi v šolo. Prav tako bodo kmalu znali oceniti, koliko časa potrebujejo zjutraj, da vse postorijo. 

2. PRIPRAVA ZAJTRKA IN ŠOLSKE TORBE

Dobro veste, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu in veste tudi, kako lačni in nezbrani ste, kadar ga ne jeste. Torej ni dileme, da ga otroci nujno potrebujejo. Vendar naj ga do trinajstega leta znajo pripraviti sami. Tako kot šolsko torbo, saj sami najbolje vedo, kaj potrebujejo za določen dan. 

Vaša naloga je, poskrbeti, da je v kuhinji dovolj hrane, njihova pa, da si pripravijo zajtrk. Običajno zjutraj jemo hitro in enostavno pripravljene obroke, zato ne bodo imeli težav. Vi pa boste pridobili nekaj dragocenih jutranjih minut zase. 

3. OPOMINJANJE IN PRINAŠANJE POZABLJENIH STVARI

Seveda se tudi staršem zgodi, da tu in tam kaj pozabijo in brez tega enostavno ne morejo v službo. A če pomislite nase, ste se verjetno čez dan prebili že brez pametnega telefona, pozabljene malice ali česa drugega. Otroci morajo spoznati, da starši ne bodo vedno tekali za njimi s pozabljenimi stvarmi. 

Naučiti se morajo odgovornosti in odličen začetek je, da nehate opominjati, spraševati in predvsem prinašati vsega, kar pozabijo. Naslednjič bodo večkrat preverili, ali imajo vse s seboj, vi pa imate eno skrb manj. 

4. PRANJE PERILA

Ne pravimo, da mora trinajstletnik sam prati svoja oblačila, nič pa ni narobe, če bo vedel, kako se to naredi. Naslednjič, ko razporejate in perete oblačila, jih pokličite zraven in skupaj preverite, na kakšen program in koliko stopinj morajo obrniti gumb za različne materiale in barve. Ne skrbite, pralni stroj bodo obvladali kot bi trenil, in to brez navodil. 

Potem pa naj pomagajo pri zlaganju in odnašanju oblek v svojo omaro. Če se bo kdaj zgodilo, da bi morali prižgati pralni stroj, pa tudi ne bo težav. Poleg tega bodo vprašanja tipa "Nisi oprala mojih majic?" manj pogosti, saj bodo vedeli, kaj se dogaja v kopalnici. 

Vir: www.redtri.com