Trend, ki je slovenskim mamicam in njihovim malčkom olajšal uvajanje v vrtec

Trend, ki je slovenskim mamicam in njihovim malčkom olajšal uvajanje v vrtec (foto: profimedia) profimedia
6. 9. 2019

Imate malčka, ki se z vsemi štirimi upira uvajanju v vrtec? Ali pa je to stres predvsem za vas, starše, ko boste prvič tako dolgo brez otroka? Morda bo vsem lažje z naslednjo idejo, ki je olajšala ločitev mamic in otrok, ki so se prvič odpravili vrtec. 

Veliko vlogo pri navajanju otroka na novo okolje ima čustvena inteligenca, saj z njo otrok zna primerno izraziti negativna in pozitivna čustva ter razume občutke drugih. V letih, ko so otroci v vrtcu, se čustvena inteligenca in osebni razvoj dogajata istočasno. Krepimo jo tako, da otroku nalagamo različne naloge in pri tem upoštevamo tudi njegove želje, potrebe, pričakovanja in interese. Starši lahko razvoj čustvene inteligence spodbudijo tako, da opogumijo otroka za odprto izražanje čustev in ga učijo empatije. 

Zaradi strahu, čustvene navezanosti in pomanjkanja varnosti, ima lahko otrok, ko nastopi uvajanje v vrtec, težave z ločitvijo od staršev. Temu lahko sledijo agresivni izpadi, pri katerih starši naredijo veliko napak, opozarja Janja Urbačič, mama dveh šoloobveznih otrok, predavateljica, vodja starševskih skupin ter mentorica za osebno rast, sočutno in avtentično vzgojo. “Ko je otrok agresiven, meče predmete okrog sebe, vpije in vas ne posluša, skušajte najti vzrok. Za neprimerno vedenje vedno obstaja razlog, ki je pogosto ta, da je otrok premajhen, da bi razumel, kako se ne sme obnašati.” V tem primeru je verjetno težava, da starši odhajajo in puščajo otroka v njemu neznanem okolju. 

Včasih pa ima otrok drugo potrebo: je lačen, žejen, utrujen in to pokaže z grdim vedenjem. 

Prav iz tega razloga - občutka varnosti - se je pojavil nov trend, nad katerim so navdušeni tako starši kot otroci, ki jih čaka uvajanje v vrtec: enaki tatuji. 

Otrok mora ob besedi vrtec dobiti pozitivne asociacije, hkrati pa mora vedeti, da ga ne zapuščate, ampak se boste vrnili. To lahko naredite tako, da sebi in otroku na roko prilepite enak tatu, ki vaju bo dodatno povezal in nudil občutek varnosti, saj boste na nek način vedno z otrokom. Ko vas bo pogrešal, mu bo tatu dal vedeti, da nenehno mislite nanj in da se boste kmalu vrnili ponj. 

Preverite tudi: