V 13 minutah lahko uspavate jokajočega dojenčka, pravijo raziskovalci - in tehnika je zelo preprosta

V 13 minutah lahko uspavate jokajočega dojenčka, pravijo raziskovalci - in tehnika je zelo preprosta (foto: Profimedia) Profimedia
24. 9. 2022

Uspavati dojenčka, ki neutolažljivo joče, je naloga, ki marsikaterega starša spravi na rob obupa. Kot kaže, ima zdaj znanost rešitev. 

Raziskovalci z Japonskega RIKEN Center for Brain Science so odkrili formulo, kako jokajočega dojenčka hitro uspavati. Rezultat raziskave je bil pred kratkim objavljen v reviji Current Biology in ta razkriva, kako pomembno je dojenčka nositi, namesto da ga preprosto držimo v naročju. 

V nizu testov so dojenčke posneli s kamero in jim poleg tega merili tudi srčni utrip, medtem ko so njihove mame preizkušale različne metode nošenja in umirjanja. Te so vključevale nošenje, vožnjo z vozičkom in držanje otroka v naročju, medtem ko so sedele. 

Naslednja 13-minutna formula se je izkazala za najuspešnejšo. 

Jokajoči dojenčki so se najhitreje umirili in zaspali, če je mati najprej pet minut z dojenčkom tesno ob telesu v enakomernem ritmu hodila po prostoru in takoj zatem še osem minut s spečim otrokom v naročju mirno sedela, preden ga je odložila v posteljici. 

Raziskovalci so ugotovili tudi, da so bili dojenčki izjemno občutljivi na vse gibe svojih mater. Na primer, srčni utrip se je povečal že, ko so se matere obrnile ali ko so se za trenutek ustavile.

Najbolj pa je speče dojenčke vznemirila ločitev od mame. Odločilno je torej bilo tudi, da se je po hoji ohranil tesen telesni stik, torej med sedenjem, vse dokler ni dojenček dovolj globoko zaspal.

PREVERITE TUDI: ZATO dojenčka ne bi smeli nikoli pustiti jokati!

Formula je delovala le pri jokajočih dojenčkih

"Presenetljivo pa je, da tega učinka ni bilo, ko so bili dojenčki že mirni," je pojasnil glavni avtor študije Kumi Kuroda. Trik za spanje je torej deloval le pri jokajočih dojenčkih. 

Cilj raziskave je bil predvsem pomagati manj izkušenim staršem. Za veliko staršev morda ni presenetljivo, da ima lahko kombinacija hoje in mirnega sedenja takšen učinek.

Toda "mnogi starši trpijo zaradi nočnega joka svojih dojenčkov," pravi avtor raziskave. "To je velika težava zlasti za neizkušene starše in lahko privede do stiske in v nekaterih primerih celo do zlorabe dojenčka."

Pri tem seveda ne gre pozabiti, da proces morda ne bo vedno deloval v 13 minutah, da ima vsak dojenček svoj značaj in da so razlogi za jok zelo različni. Vendar velja poskusiti. 

Znanstveniki pa medtem pozornost že usmerjajo na nadaljnje raziskave na tem področju. 

Vir: www.riken.jp

Preverite še to neverjetno zgodbo: "Nikoli nisem varala, a možev test očetovstva je pokazal negativno - nato pa sem izvedela RESNICO"