Vloga multivitaminov s folno kislino pred in med nosečnostjo

17. 6. 2011

Eden vodilnih evropskih strokovnjakov za človeško genetiko, prof. dr. Andrew E. Czeizel, v svojih predavanjih opozarja na pomen preventive prirojenih okvar pri novorojenčkih.

Czeizel je v začetku sedemdesetih let vodil prvo klinično raziskavo o preprečevanju prirojenih okvar hrbtenice (nevralne cevi). Klinična raziskava je pomenila prelomnico v uporabi multivitaminskih pripravkov s folno kislino, ki so jih dajali nosečnicam zato, da bi še pred spočetjem preprečili okvaro nevralne cevi in drugih prirojenih nepravilnosti. Ker je to še vedno edina tovrstna raziskava in so njene ugotovitve še vedno zelo aktualne, jih je Czeizel predstavil tudi slovenski strokovni javnosti.

Poudaril je pomen jemanja multivitaminskega pripravka s folno kislino v prvih dneh po oploditvi, saj sta prva dva tedna od spočetja ključna za zdrav razvoj ploda. Ko ženska ugotovi, da je noseča, je največkrat že prepozno za preprečitev najhujših okvar hrbtenice, zato je nujno, da jemlje multivitaminski pripravek s folno kislino že nekaj mesecev pred načrtovano zanositvijo ter prve tri mesece nosečnosti. Preventiva je edini način preprečevanja tovrstnih hudih okvar ploda.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri