Začimbe, ki se jim med nosečnostjo moramo odpovedati

Začimbe, ki se jim med nosečnostjo moramo odpovedati (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 9. 2013

Med nosečnostjo se je potrebno izogibati določenim začimbam, saj nekatere med njimi stimulirajo mišice maternice, pospešujejo menstruacijo ali pa imajo toksično delovanje na plod.

Na našem seznamu prepovedanih začimb so se znašle naslednje:

  • Nageljnove žbice (klinčki),
  • ognjič,
  • cimet,
  • sivka,
  • meta,
  • timijan,
  • šenjtanževka,
  • kopriva.

Izogibati se je potrebno tudi močno začinjenim jedem. Iz jedilnikov je vsaj za 9 mesecev potrebno črtati čili, ostro rdečo papriko ter jedi, ki so preveč začinjene s poprom.

Za vse ostale začimbe je priporočeno zmerno uživanje.

Zelo pomembna sestavina v naši prehrani je tudi jod – v našem jeziku morska sol. V nosečnosti se potrebe po jodu nekoliko povečajo, saj ga bitjece, ki ga nosite pod srcem potrebuje za fizičini kot tudi duševni razvoj.

S soljo pa ne pretiravajte in ne pozabite, da jo je veliko že v mesnih izdelkih, kruhu, omakah.

Urška Pavčnik, prehramebena strokovnjakinja, mag. inž. živilstva

Vabljeni na Urškino spletno stran: oopsi.si

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri