Danes je svetovni dan gibanja! Boste nabrali kaj korakov?

Danes je svetovni dan gibanja! Boste nabrali kaj korakov? (foto: profimedia) profimedia
10. 5. 2023

Športna trenerka Tjaša Babnik je ob svetovnem dnevu gibanja pripravila nekaj nasvetov. 

Še imamo zdravo telo? Kaj pa našega duha?

Prisluhnite Tjaši v podkastu! 

Če imate bolj zdrav duh in telo, lahko dobro izrazite svoja čustva

Stanje telesa in duha je pomembno povezano s človekovim vedenjem, čustvi, dejanji in odločanjem.

Dobro ravnovesje med umom in telesom vam bo pomagalo, da se boste bolje zavedali svojih čustev. Ko se psihično in fizično počutite dobro, lahko to povzroči zdrav odnos.

Velikokrat zmotno dojemamo dobro zdravje le kot zdravo telo. Vendar dobro zdravje ne pomeni le zdravo telo, ampak tudi zdrav duh.

Če za vaše duševno stanje ni dobro poskrbljeno, lahko to negativno vpliva na vaše fizično zdravje. In na enak način lahko slabo fizično stanje povzroči težave z duševnim zdravjem.

Tjaša Babnik Tjaša Babnik

Tjaša Babnik

Duševno zdravje igra ključno vlogo pri ohranjanju dobrega zdravja

Vaše telo sliši, kaj govori vaš um. Če boste še naprej govorili svojemu telesu, da ste šibki, obstaja velika verjetnost, da boste.

Zdrav duh in telo lahko spodbudita produktivnost. Ko se znotraj počutite dobro, vas to žene, da opravite več nalog.

Izbira življenjskega sloga, kot so dobro duševno zdravje, dobra prehrana, telesna vadba, pitje zadostne količine vode in dober spanec, vas še posebej vodi k večji produktivnosti. Ne glede na to, ali gre za produktivnost, odnose in dobro počutje, je pomembno, da se spomnite, da je fizično zdravje enako pomembno kot duševno.

Skrb ZASE

Je vsako dejanje, ki ga naredite za ohranitev in izboljšanje svojega zdravja, dobrega počutja, sreče, duševnega miru in izpolnjenega življenja.

Poudariti želim nekaj zelo pomembnega, česar se zdi, da se mnogi samozavestni ljudje ne zavedajo. To ni razkošje in ni egocentrično.

Če ne skrbite zase, ste prestrogi do svojega telesa ali ne skrbite za svoje čustvene potrebe, imate veliko večje tveganje za izgorelost, vrsto težav z duševnim zdravjem, vključno z anksioznostjo in depresijo, fizičnimi poškodbami in boleznimi. 

Bodite prijazni do sebe, potrpežljivi in ​​razumevajoči. S seboj ravnajte kot s tesnim prijateljem. Govorite sami s seboj, kot bi govorili z nekom, ki ga imate radi. Privoščite si malo več ljubezni in veliko več sočutja. 

Postavite meje

To je pomembno za zdrave odnose, močan občutek samospoštovanja in zdravo življenje. Vedeti morate, kaj boste sprejeli in kaj ne. Ugotovite, kje energija uhaja iz vašega življenja. Če boste še naprej dajali, ko nimate česa dati, ali če boste rekli "da", ko mislite "ne", boste še naprej trpeli.

Spoznajte, priznajte in spoštujte svoje omejitve in meje – fizično in čustveno. 

Bodite sami sebi največji zgled. Če ste starši, ravnajte s seboj tako, kot želite, da vaši otroci ravnajo s seboj. Vzgajamo z zgledom. Lahko v popolni tišini.