Sončno popoldne: po prenovljeni ulici Reber na Ljubljanski grad

Sončno popoldne: po prenovljeni ulici Reber na Ljubljanski grad (foto: DDD) DDD
1. 11. 2020

Ulica z zanimivim imenom Reber, je zelo ozka in zelo stranka, vije pa se s Starega trga na Ljubljanski grad. Pred dnevi je Mestna občina Ljubljana končala njeno prenovo, a grafiti, ki so jo delali zanimivo in drugačno, so ostali.

Tako je občina prenovila del od ulice Stari trg do začetka Osojne poti in Mačje steze oziroma križanja z Ulico na grad na eni strani ter do hiše Reber 3 na drugi strani.

DDD

V celoti so obnovili tlakovanje ulice, obnovili pa so tudi stopnišče ter ga na novo postavili tam, kjer je bilo to potrebno.

DDD

A vrnimo se na Reber, ki se je v 16. stoletju imenovala Steza norcev ali Norčevska steza, od konca 18. stoletja pa so ji pravili Kurja steza. Ulica je  bila takrat pogosto označena kot neprijetna in pogosto nevarna pot na grajski hrib.

DDD

Slovensko ime Reber je ulica dobila po obliki tal, strmi poti na rebri grajskega griča. Kakšna je bila pot v času, ko se pojavljajo njene prve omembe, ni znano. So pa kasneje, da bi olajšali vzpenjanje po njej, uredili lesene stopnice. Na začetku 19. stoletja pa je bila pot že tako slaba, da je bila nevarna. Danes je ulica opremljena z grafiti po fasadah hiš, ki čakajo na prenovo.

DDD

V tej uličici je med vojno deloval znameniti radio Kričač. Z nje je tudi lep razgled na hiše in njihova dvorišča, ki se zlijejo z grajskim gričem. Na koncu ulice Reber je hostel, seveda zaprt,  z razgledom.

DDD

Od tu se lahko odpravimo do vrha grajskega hriba sprehodite po Mačji stezi, Osojni stezi ali Osojni poti in prav vsaka od teh ponuja množico naravnih in arhitekturnih zanimivosti.

Preberite še: Počitniška ideja za Ljubljančane: sprehod skozi jesenski botanični vrt