Veste, kaj je Stjuža? Ne? Potem morate nujno na krožno učno pot - Strunjan v podobah morja

Veste, kaj je Stjuža? Ne? Potem morate nujno na krožno učno pot - Strunjan v podobah morja (foto: DDD) DDD
5. 5. 2021

Na morju je najlepše pomladi, ko še ni pretirane gneče in vročine. Strunjan, ki ni tako turistično razvit kot sta Portorož in Piran, pa je brez dvoma vedno dobra izbira, posebno čudovit je izlet na soline in sprehod nad Stjužo - edino laguno na slovenski obali, ki je sestavni del Krajinskega parka Strunjan, v katerega sodijo tudi Strunjanske soline.

Pot, ki se začne na dobro urejenem parkirišču pod termami Krka, razkriva Strunjan v podobah, ki jih je morje ustvarilo in nanje vpliva ter se kažejo v naravnih in kulturnih znamenitostih tega ohranjenega koščka slovenske obale.

DDD

Predstavljena je z informativnimi tablami in postajališči s klopmi ter vsemi usmeritvami na trasi za njen samostojen ogled.

DDD

Krožna učna pot je dolga 5,3 kilometra (približno uro in pol počasne hoje) ter ima 15 vsebinsko informativnih točk. Višinska razlika po poti je približno 100 metrov. Primerna je za vse tudi za družine z majhnimi otroki.

DDD

Med solinami se nahaja Center krajinskega parka Strunjan, v katerem si lahko ogledate razstavo s filmom z naslovom Park morja.

DDD

Razstava v treh jezikih opisuje vse pomembnejše lastnosti parka in pojasnjuje njihovo neločljivo povezanost z morjem.