Pohodniška prireditev Highlander Adventure prvič v Sloveniji: 100 km v petih dneh. Trening - 200 km na mesec

Pohodniška prireditev Highlander Adventure prvič v Sloveniji: 100 km v petih dneh. Trening - 200 km na mesec (foto: profimedia) profimedia
20. 5. 2021

V Sloveniji bodo med 10. in 14. julijem premierno izvedli pohodniško prireditev Highlander Adventure, 100 kilometrov dolgo pohodniško pot bodo udeleženci premagali v petih dneh. Izhodišče pohoda bo v okolici Bohinjskega jezera, cilj pa v Kobaridu. 

Po skupinskem štartu bodo udeleženci hodili samostojno po predvideni poti, oglasiti pa se bodo morali na vseh petih kontrolnih točkah. Na priporočenih kontrolnih točkah bodo prespali, so v sporočilu za javnost zapisali v ekipi I feel Slovenia Highlander Julian Alps.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HIGHLANDER Slovenia (@highlanderslovenia)

Pohod je netekmovalne narave, cilj udeležencev je zgolj prehoditi 100 kilometrov dolgo pot in tako pridobiti naziv highlander. Organizator prireditve Športno društvo Outdoor Adventures pričakuje okoli 150 udeležencev.

Pred prireditvijo bodo maja in junija potekali testni pohodi ter trije spletni seminarji, na katerih se bodo lahko udeleženci pripravili na preizkušnjo.

Pohod spada v verigo pohodniških festivalov Highlander Adventure, ki bo letos potekala v 15 državah Evrope in Bližnjega vzhoda. Kot poudarjajo, je to prvi tovrstni dogodek v Sloveniji in se ujema s strategijo slovenskega turizma Green, Active, Healthy, Outdoor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HIGHLANDER Slovenia (@highlanderslovenia)

Spoštljiv odnos do narave

"Highlander v svojem bistvu poudarja spoštljiv odnos do narave, skrb za okolje, filozofijo 'leave no trace' in minimalizem," so zapisali. Organizatorji zato za izvedbo dogodkov izbirajo lokacije, ki niso v urbanih središčih, a obenem dovolj blizu naselij, cest in gozdnih poti, da omogočajo ustrezno organizacijo in izvedbo aktivnosti.

Komu je namenjen izziv?

HIGHLANDER je namenjen vsem, od zagrizenih planincev do ljubiteljev narave, ki iščejo izziv. Varna in tehnično nezahtevna pot sicer zahteva manjše pohodniške izkušnje, vendar ne pozabite na dobro fizično pripravljenost!

HIGHLANDER ni sprehod po parku!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HIGHLANDER Slovenia (@highlanderslovenia)

200 km na mesec

Če želite uživati ​​na HIGHLANDER avanturi priporočamo, da začnete z vadbo za kondicijo in moč nekaj mesecev pred prireditvijo (npr. do 200 km hoje na mesec). Predhodno preverite brezhibnost opreme, ki jo boste vzeli s seboj na HIGHLANDER. Če določenega kosa opreme še niste uporabljali, vsekakor prej poskusite doma.

Na naši poti se stikata alpska in submediteranska klima. Zjutraj pričakujte meglo in mraz ter podnevi močno sonce in temperature do 25 ° C ali celo 30 ° C. S seboj imejte kvalitetna in trpežna pohodniška oblačila za vse vremenske razmere, primerna za oblačenje po sistemu “čebule”, torej več slojev.

Nahrbtnik

Nahrbtnik, ki ga boste nosili, bo verjetno težak. Začnite vaditi s 5-7 kg nahrbtnikom in postopoma višajte obremenitev do 15-17 kg. Pred dogodkom se prepričajte, da lahko hodite v pohodniških čevljih in jih uhodite.

V nahrbtnik spakirajte samo nepogrešljive predmete, ostalo pa pustite doma. Kjer je le mogoče, izberite naravne materiale. Volna je na primer odlična (zlasti za spodnje perilo) zaradi svojih hitro sušečih, protiglivičnih lastnosti.

Popolnoma pripravljen nahrbtnik (brez hrane in vode), naj ne tehta več kot 17 kilogramov. Lažji kot je, tem bolje!