Panettone – italijanska praznična sladica (+ odličen recept)

Panettone – italijanska praznična sladica (+ odličen recept) (foto: profimedia) profimedia
19. 12. 2020

Panettone ali paneton je severno italijanska različica sladkega kruha, ki se tradicionalno je za božič in novo leto, no pa tudi za velikonočne praznike. Za rojstni kraj današnjega modernega v obliki kupole sladkega kruha polnjenega z dobrotami velja mesto Milano.

Ime panettone prihaja iz besede panetto (pane je kruh) in pomeni majhen hlebec. V velikih količinah za prodajo v trgovinah ga je leta 1919 začel peči milanski pek Angelo Motta, katerega podjetje se je obdržalo do današnjih dni.

profimedia

Panettone, ki je geografsko zaščiten, je z leti postal priljubljen po vsej Evropi in tudi po vseh treh Amerikah. Italijanska podjetja vsako leto pred božičem in novim letom napečejo 117 milijonov sladkih kruhov, posel pa je vreden ogromnih 579 milijona evrov. V Milanu se tudi vsako leto odvije tekmovanje imenovano Najboljši italijanski tradicionalni panettone.

Nebojša Babić

Tomaž Kavčič, ,gostilna Pri Lojzetu, in njegov panettone

Zdaj je svoj panettone na trg poslal tudi slovenski chef z Michelinovo zvezdico Tomaž Kavčič, ki je svoj pečat tej Italijanski sladici dal s suhimi olivami in brinovimi jagodami.

Nebojša Babić

Seveda pa vam panettone ni treba kupiti saj ga z nekaj truda in veliko dobre volje lahko naredite tudi sami:

Panettone

Za 10 kosov potrebujete:

  • 100 ml mleka
  • 21 g svežega kvasa
  • 150 g drobno mletega sladkorja
  • 350 g moke
  • ščepec soli
  • 50 g rozin
  • 120 g različnega kandiranega sadja
  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • lupinico 1 bio limone
  • nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta
  • 40 ml češnjevega žganja
  • 120 g masla + maslo za model
  • 1 beljak

In še:

  • sladkor v prahu
  • kandirano saje ali limonina lupinica za okrasitev

Postopek:

1. Mleko zlijte v skledo, vanj nadrobite kvas in dodajte 1 žličko sladkorja in 1 žličko moke. Mešanica naj na toplem vzhaja 5-10 minut.

2. V drugo skledo stresite preostalo moko, sladkor, ščepec soli, rozine, sesekljano kandirano sadje, jajci, rumenjaka, limonino lupinico, vaniljev ekstrakt, češnjevo žganje in ohlajeno stopljeno maslo.

3. Zgnetite nelepljivo testo, ga pokrijte in ga na toplem pustite vzhajati še 60 minut.

4. Namastite visok okrogel kovinski obroč (premera 16 cm) in ga položite v pekač, obložen s papirjem za peko. Vanj razporedite testo in ga pustite vzhajati še 20 minut. Testo premažite z beljakom in ga približno 10 minut pecite pri 170 stopinjah. Nato temperaturo pečice zmanjšajte na 160 stopinj in testo pecite še 60 minut. Po peki naj se ohladi, nato pa odstranite obroč.

5. Panettone potresite s sladkorjem in ga okrasite s kandiranim sadjem.

Preberite še: Carbonara - enostavno in tako italijansko!