9 znakov, ki razkrivajo, ali ste genij (nekateri so naravnost šokantni!)

1. 6. 2024
Deli
9 znakov, ki razkrivajo, ali ste genij (nekateri so naravnost šokantni!) (foto: Profimedia)
Profimedia

Mislite, da ste nadpovprečno inteligentni? 9 znakov, ki bodo razkrili, ali ste genij.

Obstaja več stvari, ki vas, vsaj tako trdi znanost, delajo pametnejše od povprečja. Znanstveniki že desetletja raziskujejo vprašanje inteligence in zaključili so, da ima vse, od materinega mleka do obsega vašega pasu, nekaj opraviti s tem, kako pametni ste.

Ali spadate v skupino najpametnejših na svetu? Če se prepoznate v teh devetih znakih, potem ste najverjetneje nadpovprečno inteligentni.

1. Ne kadite

V raziskavi iz leta 2010 so raziskovalci primerjali IQ in kadilski status med 20 tisoč osebami. Rezultati so bili naslednji: povprečni kadilec, star od 18 do 21 let, ima IQ 94, medtem ko ima nekadilec IQ 101. Tisti, ki pokadijo več kot eno škatlico na dan, imajo povprečni IQ 90. Tudi ko so testirali dvojčka, je analiza pokazala, da so nekadilci pametnejši od kadilcev.

2. Obiskovali ste glasbeno šolo

Raziskave kažejo, da glasba na več načinov pomaga pri razvoju otrokovega uma. Raziskava iz leta 2011 je pokazala, da se je verbalna inteligenca pri otrocih, starih med 4 in 6 let, povečala že po mesecu dni obiskovanja glasbene šole. Šestletnikom, ki so 9 mesecev hodili na ure klavirja, se je povečal IQ v primerjavi z otroki, ki so hodili na dramski krožek ali pa se sploh niso ukvarjali z nobenim hobijem.

3. Ste najstarejši otrok

Starejši otroci so običajno pametnejši, vendar to ni posledica genetike. New York Times je objavil raziskavo, po kateri imajo starejši otroci višji inteligenčni kvocient in da razlika ni biološki dejavnik, temveč psihološko ravnanje staršev z otroki.

4. Ste vitki

Raziskovalci iz Francije so leta 2006 izvedli raziskavo na 2200 odraslih. Ta je pokazala, da večji kot je obseg pasu, nižja je inteligenca. The Telegraph navaja, da si ljudje z indeksom telesne mase pod 20 lahko zapomnijo 56 odstotkov besed iz slovarja, tisti z indeksom telesne mase nad 30 pa le 44 odstotkov. Po petih letih raziskav se je spomin pri ljudeh s prekomerno telesno težo še bolj zmanjšal, tako da so si zapomnili le 37,5 odstotka besed, suhi pa so odstotek ohranili pri 56. Ne pravijo zaman: zdrav duh v zdravem telesu.

5. Imate mačko

Raziskava iz leta 2014 je pokazala, da so ljudje, ki imajo pse ali pa jih imajo zelo radi, bolj družabni in komunikativni kot lastniki mačk. A pozor! Lastniki mačk so dosegli boljše rezultate na IQ-testu. Morda je to povezano s stereotipom, da so lastniki psov načeloma živahni, odprti in komunikativni, lastniki mačk pa so po navadi bolj introvertirani in občutljivi, ostanejo doma in berejo knjige.

6. Mati vas je dojila

Dve raziskavi, ki sta zajeli 3000 dojenih otrok, sta pokazali, da dojenje poveča inteligenco za skoraj sedem točk. Kako je materino mleko povezano z inteligenčnim kvocientom, sicer še ni znano.

7. Jemali ste droge

Raziskava iz leta 2012, v kateri je sodelovalo več kot 6000 ljudi, rojenih leta 1958, je odkrila povezavo med visokim inteligenčnim kvocientom v mladosti in uživanjem prepovedanih opiatov v odrasli dobi. Povedano drugače: vsi tisti, ki so imeli v mladosti zelo visok inteligenčni kvocient, so v zrelih letih uživali prepovedane droge – kar nikakor ni spodbudno.

8. Ste levičar

O tem, kako na osebnost vpliva to, s katero roko pišemo, je bilo opravljenih nešteto raziskav. Nekatere so recimo pokazale, da so levičarji pogosto povezani s kriminalnimi dejavnostmi. Številne raziskave so pokazale, da so levičarji bolj spretni pri ustvarjanju novih uporabnih predmetov iz običajnih stvari, na primer izdelavi ptičje hišice iz pločevink in palic. To dejstvo podpirajo tudi raziskave, ki kažejo, da so levičarji precej bolj dobri v glasbi in arhitekturi.

9. Ste visoki

Tudi višina je tema številnih razprav o inteligenci, najnovejša raziskava pa je dokazala, da višji ste, pametnejši naj bi bili. Raziskovalci pravijo: "Do tretjega leta – preden šola pusti svoj pečat – visoki otroci dosegajo bistveno boljše rezultate pri kognitivnih testih."

Vir: Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren