Bi nas moralo skrbeti zaradi novega izbruha pljučnici podobnih bolezni na Kitajskem?

29. 11. 2023
Deli
Na Kitajskem se spopadajo z izbruhom pljučnici podobnih bolezni, ki so prizadele predvsem otroke. Mnoge ob tem skrbi, da se nam obeta nova pandemija. (foto: Profimedia)
Profimedia

V zadnjih dneh vse glasneje odmevajo zgodbe o porastu pljučnici podobnih bolezni, ki so prizadele predvsem otroke na severu Kitajske. Mnoge ob tem skrbi, da se nam obeta nova pandemija.

V javnosti krožijo novice in razni videoposnetki polnih bolnišnic na Kitajskem, vzrok pa naj bi tičal v pljučnici podobnih boleznih, ki prizadenejo predvsem otroke. Zadnja skrivnostna bolezen dihal, o kateri se je govorilo, je pomenila začetek pandemije covida-19, zato ne preseneča, da so take novice sedaj sprožile preplah.

Svetovna zdravstvena organizacija je 22.novembra pozvala Kitajsko k dodatnim pojasnilom glede primerov pljučnice. Dan kasneje so iz organizacije ZN sporočili, da jim je Peking odgovoril, da pri skupkih niso odkrili novih patogenov in da gre za posledico več že znanih patogenov.

Kitajska nacionalna zdravstvena komisija je sporočila tudi, da je porast bolezni dihal posledica odprave protikoronskih ukrepov ter kroženja znanih patogenov gripe in pogostih bakterijskih okužb, ki prizadenejo otroke, vključno z bakterijo mycoplasma pneumoniae.

Situacija na Kitajskem pa ni osamljen primer: podoben porast gripi podobnih bolezni so po odpravi protikoronskih omejitev opazili tudi v Veliki Britaniji in ZDA.

To so najpogostejše bolezni dihal, s katerimi se trenutno soočajo na Kitajskem:

  • "Hodeča pljučnica": na Kitajskem že od junija letos beležijo primere pojava, znanega kot "hodeča pljučnica" ("walking pneumonia"). Gre za netipično obliko pljučnice, ki jo zdravnik s stetoskopom ne more diagnosticirati, temveč se pokaže šele s pomočjo rentgenske slike prsnega koša. Do bolezni lahko pride zaradi mikroplazme ali klamidije, pa tudi zaradi SARS-CoV-2 virusa.
  • Gripa: Zaradi mask, fizičnega distanciranja in drugih ukrepov, ki so veljali v prvih dveh letih pandemije, je število obolelih za gripo padlo na nizke ravni. A potem, ko se je svet začel vračati v "normalo", opažamo tudi porast okužb z gripo.Simptomi so lahko še posebej izraziti pri otrocih, mlajših od pet let, zato lahko prispeva k hospitalizaciji otrok.
  • Respiratorni sincicijski virus (RSV): RSV je najpogostejši povzročitelj akutnega brohiolitisa majhnih otrok. Tako kot gripa, je tudi RSV v času pandemuje skoraj izginil, zdaj pa je močno razširjen.

Oblasti opozarjajo, da ni razloga za preplah in da redno spremljajo morebitne nenavadne pojave. Kakor med vsako "sezono gripe", pa je tudi letos pomembno, da skrbimo za higienske osnove in si z ustreznim življenjskim slogom zagotavljamo močnejši imunski sistem.

Vir: n1info.hr

Bonus video: Intenziven pilates za aktivacijo celotnega telesa