Najboljši čas za nabiranje gob je spomladi, pozno poleti in seveda v deževni jeseni, ko je dovolj vlage.
Gobe običajno rastejo v gozdovih z veliko listja ali iglic, na travnikih, gozdnih robovih, ob potokih ter v mahovitih predelih. Pogosto se skrivajo pod listjem, mahu ali ob koreninah dreves, zato bodite pozorni in uporabljajte majhno palico za premikanje listja, da jih lažje opazite.
Preberite še:
- Jih že imate doma? To so rastline, ki po feng šuju prinašajo srečo in obilje
- Nutricionisti so pripravili seznam najbolj zdravih živil
1. Pohorje
Lokacije: Gozdovi v okolici Ruš, Hoč, Zreč, Areha, Rogle, Lovrenška jezera.
Opis: Pohorje je zelo priljubljena destinacija za nabiralce gob zaradi bogatih iglastih gozdov, ki so odlično okolje za jurčke, lisičke in sirovke. Gozdovi v okolici Rogle in Areha so še posebej znani po velikih količinah jurčkov.
2. Kočevski gozdovi
Lokacije: Okolica Kočevja, Ribnice, Velikih Lašč in gozdovi okoli reke Kolpe.
Opis: Kočevski gozdovi so znani po bogati gobarski sezoni, predvsem za jurčke, lisičke, štorovke in dežnikarice. To območje je manj obljudeno, zato je raj za tiste, ki si želijo mirnega nabiranja.
3. Notranjska (okolica Cerknice in Loške doline)
Lokacije: Gozdovi med Cerknico in Bloško planoto, okoli Babnega Polja, Loška dolina.
Opis: Gozdovi Notranjske, predvsem okoli Bloške planote, so bogati z gobami, kot so jurčki, lisičke, dežnikarice in sirovke. Posebej bogata območja so gozdovi okoli Cerkniškega jezera in Loške doline.
4. Bohinjska regija
Lokacije: Okolica Stare Fužine, Ribčev Laz, Vogel in Pokljuka.
Opis: Bohinjska regija je znana po gobarskih terenih v mešanih gozdovih. Posebej priljubljena sta Pokljuka in Jelovica, kjer je mogoče najti jurčke, lisičke, dežnikarice in črne trobentače.
5. Gorenjska (Tržič, Kranjska Gora, Bled)
Lokacije: Gozdovi okoli Tržiča, Ljubelja, planine pod Begunjščico in okoli Kranjske Gore ter Radovljice.
Opis: V Gorenjski regiji so zelo priljubljena območja za nabiranje gob predvsem v mešanih gozdovih, kjer rastejo jurčki, lisičke in štorovke. Planina pod Begunjščico je posebej znana po gobah.
6. Trnovski gozd in Nanos (Primorska regija)
Lokacije: Gozdovi okoli Predmeje, Čepovana, Cola, Nove Gorice in okolica Nanosa.
Opis: Trnovski gozd je bogat z različnimi vrstami gob, predvsem lisičkami, sirovkami, jurčki in mavrahi. Gozdovi v okolici Nanosa so prav tako odlični za nabiranje jurčkov.
7. Kraški rob in okolica Divače (Kras)
Lokacije: Okolica Divače, Vilenice, Lipice, Škocjanske jame.
Opis: Kras je znan po mediteranskih vrstah gob, kot so marele, jurčki, črne trobentače in lisičke. Zaradi mikroklime in specifičnega apnenčastega terena je to zelo plodno območje za gobarjenje.
8. Kočevski Rog
Lokacije: Gozdovi v okolici Kočevske Reke, Starega loga in okoliške planote.
Opis: Gosti gozdovi Kočevskega Roga so izjemno bogati z jurčki, štorovkami, golobicami in sirovkami. Je eno izmed redkih območij, kjer se pogosto najdejo tudi redke vrste gob.
8 najboljših vrst gob za jedi
1. Jurček (Boletus edulis) – Ta kralj med gobami ima nežen, orehast okus in je odličen za pripravo juh, omak, rižot ali za cvrtje na maslu.
2. Lisička (Cantharellus cibarius) – Lisičke so ene najbolj priljubljenih gob s prijetnim sadnim vonjem in nežnim okusom. Uporabljajo se v omakah, juhah, testeninah ali kot priloga.
3. Dežnikarica (Macrolepiota procera) – Veliki klobuki te gobe so idealni za cvrtje v testu ali panirane ter kot dodatek k različnim jedem.
4. Mlade marele (Coprinus comatus) – Znan kot "štorovka" ali "gobji dežnik," ima nežno meso in je odlična za praženje, pečenje ali dodajanje omakam.
5. Štorovka (Armillaria mellea) – Te gobe rastejo v skupinah na štorih in koreninah. So odlične za pripravo enolončnic, rižot ali kot dodatek k pečenim jedem.
6. Kraška goba (Amanita caesarea) – Ta oranžna goba je prava poslastica in ima blag ter orehast okus. Odlično se ujema s testeninami, rižotami ali pečena na žaru.
7. Črna trobentača (Craterellus cornucopioides) – Ima intenziven okus in je priljubljena v omakah, rižotah, juhah ali kot začimba, če jo posušimo in zmeljemo.
8. Rjavi šampinjon (Agaricus bisporus) – Čeprav ga lahko kupite tudi v trgovinah, je nabran v naravi še okusnejši. Uporablja se v juhah, solatah, na žaru, v omakah in kot priloga k mesnim jedem.
Nasveti za nabiranje gob: Nabirajte le gobe, ki jih zanesljivo prepoznate. Če niste prepričani, se posvetujte z izkušenimi gobarji ali s pomočjo gobarskega priročnika.
Za ohranjanje rasti gob vedno uporabljajte košaro (ne plastičnih vrečk) in gobe odrežite z nožem.Spoštujte naravo in nabirajte le toliko gob, kolikor jih potrebujete.
Preberite še: