10 razlogov, zakaj so Japonke bolj suhe in mladostne kot Evropejke

10 razlogov, zakaj so Japonke bolj suhe in mladostne kot Evropejke (foto: profimedia) profimedia
17. 12. 2019

Japonci veljajo za narod, ki je obseden s hrano, a je hkrati tudi najbolj zdrav in ima največ stoletnikov. Poglejmo, zakaj so Japonke tako vitke, živahne in gibke. Kaj delajo bolje od nas Evropejk?

1. Pitje zelenega čaja

Japonke in Japonci popijejo veliko zelenega čaja, ki ščiti pred številnimi sodobnimi boleznimi, poleg tega je nepogrešljiv tudi pri hujšanju in preprečevanju staranja.

Japonski čaj je - za razliko od drugih zelenih čajev - nefermentiran, saj čajne lističe takoj po obiranju segrevajo nad paro in s tem uničijo encime, ki bi sprožili fermentacijo.

2. Zdrav način pripravljanja hrane

Pri cvrtju Japonci v osnovi uporabljajo sezamovo olje, ki je bolj zdravo. Veliko kuhajo tudi pod paro, ki velja za najbolj zdrav način kuhanja, saj hrana ohrani največ hranilne vrednosti.

3. Uživanje fermentirane hrane

Fermentirano hrano so jedli že naši predniki, saj so jo uporabljali za povečanje obstojnosti živil in podaljševanje roka trajanja.

Na ta način pripravljena hrana ima mnogo drugih pozitivnih lastnosti, med drugim prispeva k večji raznovrstnosti živil, izboljšani aromi, hranilni vrednosti, izboljša pa tudi prebavljivost ter ima ugodne učinke na zdravje.

Na japonskem pojedo veliko kislega zelja, kislih kumaric, jogurta, kimči (zelje in radič), tempeh (sojina zrna), miso juhe, spijejo kombuča čaja ...

Preverite: Kislo zelje - krtača za črevesje

4. Morska hrana

Na Japonskem, ki je otoška država, pojedo tudi ogromno morske hrane. Na jedilniku se tako zelo pogosto znajdejo ribe, lignji, školjke, hobotnica, jegulja …

5. Majhne porcije hrane

Japonci tradicionalno pojedo glavni obrok v manjših količinah kot smo navajeni v Evropi. Tudi Italijani in Francozi, ki veljajo za bolj suha evropska naroda, so navajeni za kosilo ali večerjo jesti manjše, a zelo okusne porcije.

6. Na Japonskem je hoja ritual

Japonci tradicionalno radi hodijo. Poleg tega je 75 odstotkov vseh ljudi budistov in ti med hojo pogosto prakticirajo meditacijo.

7. Zdrave sladice

V deželi vzhajajočega sonca jedo bolj zdrave in manj sladke sladice. Več poudarka je na sadju, za teksturo pa namesto moke uporabljajo riž in sladek fižol. Kruha - tangzhong - jedo zelo malo, pa tudi pripravljajo ga na drugačen, bolj zdrav način.

8. Domača kuha

Evropejci veliko več obiskujejo gostilne in restavracije kot Japonci. Japonci več kuhajo doma, kar je seveda bolj zdravo in tudi bolje za vitko linijo.

9. Tradicija treniranja borilnih veščin

Japonci in Japonke imajo globoko zakoreninjeno tradicijo prakticiranja borilnih veščin. Praktično vsak Japonec v mladosti trenira borilne veščine kot so judo, aikido in karate saj so del obveznih predmetov v šoli.

10. Produktivnost v službi

V povprečju Japonci v službah delajo več in dalj kot Evropejci in to je tudi en od razlogov za njihovo vitkejšo linijo.

Pripravila: L. T. D.

Preberite tudi: Skrivnost mladostnega videza razkrita: preizkusite to tradicionalno japonsko masko za obraz!

In še ideja za sladkanje med prazniki: Domače limonine ploščice.