12 najboljših stvari, ki se vam lahko zgodijo v poznih dvajsetih

12 najboljših stvari, ki se vam lahko zgodijo v poznih dvajsetih (foto: Profimedia) Profimedia
5. 8. 2017

Nekateri so najboljše spomine svojega življenja spisali v srednješolskih klopeh, drugi se radi spominjajo študentskih let in tretji komaj čakajo na naslednji korak, ko se bodo ustalili ter ustvarili družino. Kaj pa pozna dvajseta? Se takrat zgodi kaj lepega?

 • Imate čudovito skupino prijateljev 

Do poznih dvajsetih ustvarite skupino trdnih, zvestih prijateljev, ki vas resnično razumejo in se vam ne bodo posmehovali, če boste kakšen petkov večer preživeli doma na kavču. Izobraževanje in študentski domovi združijo veliko različnih osebnosti, ki po naključju postanejo vaši prijatelji. Sedaj pa lahko sami izbirate, komu boste dali priložnost in ne izgubljate časa z ljudmi, ki vas ne cenijo.

 • Naučite se skuhati še kaj drugega kot makarone s sirom

Ne pravimo, da je z makaroni kaj narobe, a v teh letih običajno spoznamo, da ni več vseeno, kaj pojemo in da je precej ceneje ter bolj zdravo, če razširimo svoje kuharske sposobnosti, namesto da se prepuščamo specialitetam iz restavracij. Ni vam treba postati kuharski mojster, dovolj bo že, da znate pripraviti le nekaj okusnih jedi.

 • Veste, kakšno osebo želite imeti za partnerja 

… in prenehate izgubljati čas z ljudmi, s katerimi si ne morete predstavljati prihodnosti. Iti na zmenke z različnimi tipi ljudi je lahko prednost, do poznih dvajsetih pa ugotovimo, katere lastnosti zares štejejo in kaj želimo od potencialnega partnerja.

 • Sprejemate boljše odločitve

Izkazalo se je, da se možgani popolnoma razvijejo šele po 25. letu starosti. Takrat se dokončno oblikujejo deli, ki so odgovorni za načrtovanje. Zato pričnete sprejemati boljše odločitve, ki imajo tudi dolgoročne posledice.

 • Naučite se, kaj odgovarja vašemu telesu

Ugotovite, da žgane pijače na vas vplivajo precej slabše, zato raje nazdravite s kozarcem vina (ali obratno). Veste, da vas sladkor in mastna hrana upočasnita in povzročita prebavne motnje in da se po tečaju pilatesa počutite zavidljivo dobro.

 • Znate poskrbeti za svoje možgane

Na mentalno zdravje (če gre vse po sreči) vam ni treba misliti do poznih dvajsetih. Z dobrimi in slabimi izkušnjami pa sčasoma spoznate, kakšno škodo naredijo stres, napetost in depresija. Ni lahko, a ključnega pomena je, da se znate spopasti z vsem, kar se dogaja v vaši glavi.

 • Ne bojite se prositi za tisto, kar bi radi 

Spregovoriti na glas je problem mnogih mladih oseb, ki šele vstopajo v svet odraslih. V teh letih se situacija končno začne spreminjati, saj vas ni več strah prevzeti nadzora nad situacijo, izbrati restavracije za zmenek, ker si tega želite in prositi za dopust, saj ga nujno potrebujete.

mreža

 • Naučite se reči ne

Včasih ne želimo zavrniti dodatnega dela ali povabila na zabavo, tudi če smo za vse skupaj preutrujeni in se nam ples do jutranjih ur zares upira. Z leti postanemo modrejši in tudi tu je tako. Spoznate, da besedica ne ne pomeni, da ste leni in negativni, ampak da boste več časa posvetili stvarem, ki so vam v življenju pomembnejše. Počasi izberete prioritete in cenite drugačne stvari, kot ste jih v najstniških letih.

 • Imate več denarja

Prve resne službe prinesejo tudi več denarja, ki ga verjetno delno pametno shranite za večje nakupe in težke čase. Dovolj ste mladi, da se po nakupih odpravite v enake trgovine kot v študentskih letih in dovolj pametni, da nekaj več denarja vložite v oblačila, ki bodo zdržala več kot tri pranja.

 • Prijatelji se poročajo

Poroke so lahko zelo drage, a po drugi strani so odlična priložnost za obisk krajev, kamor se sami verjetno ne bi odpravili. Srečate stare prijatelje in morda celo spoznate sorodno dušo, če niste v razmerju.

 • S starši se povežete na drugačen način

Sedaj, ko ste sposobni oblikovati prave argumente in se pogovarjati tudi o resnejših temah, se družinska dinamika prestavi stopničko višje. Starši niso več zlobneži, ki vam vsak teden določijo uro prihoda z zabave in sprašujejo po ocenah, ampak postanejo prijatelji ter vzorniki. Njihove nasvete cenite, saj si končno priznate, da obstajajo področja, kjer so pametnejši in bolj izkušeni od vas.

 • Stanovanje spremenite v dom

Končno imate priložnost, da prostore uredite po svojem okusu. Lahko izberete pohištvo, prebarvate stene in si omislite dodatke, ki popestrijo dnevno sobo. Precej drugače kot umetniški podvigi v otroški sobi, ki je bila prelepljena s plakati znanih pevcev in igralcev.

Preberite tudi: