14 majhnih trikov, kako v nov teden zakorakati brez stresa

14 majhnih trikov, kako v nov teden zakorakati brez stresa (foto: Profimedia) Profimedia
9. 11. 2015

Vsakdo si ob tem času zaželi kaj lepega. Vi pa lahko zakorakate v nov teden brez stresa.

1. Zgrabite priložnosti, ko se vam ponujajo, in jih ne pričakujte takrat, ko mislite, da bi morale priti. Če jih zamudite, boste za enako stvar porabili bistveno več truda.

2. Odvečni stres preusmerite v nov projekt, ki zahteva veliko energije. Torej: ko boste naslednjič začeli razmišljati, kako napeti ste, zamenjajte to misel z mislijo, da imate presežek energije, nato pa to energijo porabite. Mimogrede: tudi predigra spada med velike projekte in zahteva veliko energije.

3. Če zjutraj niste lačni, je to zato, ker ste toliko časa ignorirali sporočila možganov, da so jih ti prenehali pošiljati. Zajtrk je najpomembnejši obrok za vzdrževanje primerne ravni energije ves dan. Izpustite ga in stokali boste zaradi utrujenosti, prosili za strahopetne in nezdrave nadomestke hrane in tožili nad splošno razdraženostjo.

4. Prometni zamaški obstajajo, zato se od doma odpravite deset minut prej. Za 100 odstotkov boste zmanjšali preklinjanje, nervozo in opravičevanje.

5. Pojdite na kavo s kolegi. Če ste razburjeni in srkate kofein sami, ostanete živčni in napeti. Če pa v kavi uživate kot del skupine, stres popusti.

6. Pred telefonskim pogovorom globoko zajemite sapo in vstanite. Ne boste se samo počutili bolje, tudi slišati boste samozavestnejši. Če boste vstali, ko boste sprejeli telefonski klic, boste izboljšali pretok krvi in sprostili napetost v mišicah. Stoječi boste tudi manj razpoloženi za nakladanje z druge strani in se boste trudili, da bi čim prej prešli k bistvu pogovora, ta pa se bo tako prej končal.

7. Ste na koncu z živci zaradi govora pred polno dvorano? Prikličite v spomin kak čudovit trenutek osebnega uspeha: pokušajte se spomniti videza, vonjev in čustev, ki so vas takrat prevzela, in preden odprete usta, ponovno podoživite ta dogodek.

8. Ugasnite cigareto. Nikotin zavira hormon serotonin, ki se bojuje proti stresu. Hkrati pa sproža izločanje kemičnega prenašalca dopamina, ki v možganih stimulira centre za ugodje. Težava je v tem, da raven dopamina hitro pade, telo pa si želi več in vi postanete neverjetno napeti. Tako lahko postanete verižni kadilec.

9. Najdite svoj vonj. Arome spodbujajo močne povezave z lepimi spomini. Če seveda niste nekoč delali v pekarni, vas bo sprostil vonj po svežem kruhu. Dobra izbira sta tudi vanilja in pomaranča.

10. Podelite vsaj tri komplimente na dan. Ljudje vas bodo veliko lažje sprejemali kot nekoga, ki odpira usta samo zato, da bi se nad čim pritožil.

11. Pojdite v hribe. Plezalci in pohodniki so manjkrat v stresu kot njihovi bolj dolinsko naravnani kolegi. Lastnosti, ki jim pomagajo uspešno krmariti skozi divjino, jim lahko pomagajo tudi pri krmarjenju v pisarni.

12. Preden zapustite delovno mesto, se ustavite za pet minut in napišite seznam stvari, ki jih morate opraviti naslednji dan. Tako si boste, preden boste zapustili pisarno, ustvarili občutek, da vse poteka, kot mora, in se boste v prostem času lažje sprostili.

13. Spijte kozarec vode. Zakaj? Zato. Nismo povsem prepričani, zakaj, a deluje. Poleg tega pa vsi vemo, da je treba spiti vsaj dva litra vode na dan.

14. Čas je, da odkrijete, kaj vas v resnici žre. Ko boste težavo odkrili, se vprašajte: "Kaj lahko storim? Kako lahko težavo odpravim?" Na list papirja narišite razpredelnico z dvema stolpcema. V prvega vnesite povzročitelje stresa, ki se jih lahko znebite, v drugega pa tiste, na katere ne morete vplivati. Zdaj se lotite prvega vnosa v prvem stolpcu.