21. septembra 2019 čistimo svet - pridružite se milijonom ljudi

Fotografija je simbolična (foto: Profimedia) Profimedia
6. 9. 2019

21. septembra se bo ponovno odvila največja globalna čistilna akcija, ki je lani združila 18 milijonov ljudi iz več kot 150 držav, tudi iz Slovenije.

36-urni zeleni val se bo širila od Nove Zelandije do Havajev in se ustavil v domovini rekorda po odstotku udeležencev čiščenj.

Akcija Očistimo svet (World Cleanup Day) sovpada tudi s svetovnim dnem miru, kar pa ni naključje - za miren svet je potreben čist svet. Tak, ki ne zlorablja naravnih virov, katerih primanjkljaj je vse pogosteje povod za konflikte in migracije.

Zato tudi tokrat namen akcije ni le združujoče čiščenje, ampak opozarjanje na podnebno krizo ter nujnost smotrnega ravnanja z viri in odpadki.

Po izvedbi treh uspešnih akcij Očistimo Slovenijo je to še vedno gonilo društva Ekologi brez meja, katerega vizija je svet brez odpadkov.

A od tega cilja smo še daleč. Če ne bomo ukrepali, se bo po ocenah Svetovne banke količina odpadkov do leta 2050 povečala za 70 %.

Pridružite se milijonom ljudi

Zato Ekologi brez meja pozivajo vse posameznike in organizacije, da se 21. septembra samoiniciativno pridružijo milijonom ljudi, ki želijo upočasniti ta poguben tempo sprememb.

Tako kot naši domovi, tudi narava vsake toliko časa potrebuje čiščenje. Problem pa niso le gradbeni in drugi odpadki na divjih odlagališčih, ki se jim bodo Ekologi ob tej priložnosti posvetili s strokovnim dogodkom. Okolice naših domov in šol so vedno pogosteje prizorišča smetenja.

Vsem, ki bodo na ta dan zavihali rokave, okoljevarstveniki brezplačno ponujajo vreče za odpadke in pomoč pri širjenju besede.

Pridružite se tudi popisu blagovnih znamk

Zgolj prekladanje odpadkov iz enega konca na drugega pa ne prinaša dolgoročnih sprememb, zato tudi letos poteka akcija popisa blagovnih znamk odpadkov v sodelovanju z Greenpeace Slovenija in pod okriljem globalnega gibanja Break Free From Plastic z namenom, da se k ustreznemu ravnanju z odpadki pozove tudi proizvajalce.

Popis blagovnih znamk:

21. septembra se bodo na čiščenje in popis blagovnih znamk odpravili tudi Ekologi brez meja. Začetna točka bo ob 9. uri v Ljubljani Ob kamniški progi.

21. september je poleg pobiranja odpadkov in popisa znamk možno obeležiti tudi

Ekologi brez meja pa dodajajo še en predlog - na ta dan vabljeni v naravo; mogoče bo njena lepota komu odprla oči, da jo je potrebno ohraniti.