4 načini na katere vam perfekcionizem škodi

4 načini na katere vam perfekcionizem škodi (foto: profimedia) profimedia
14. 10. 2020

Perfekcionisti se običajno ujamejo v pasti, ki škodujejo njihovemu zdravju, odnosom in življenju na splošno. Če ste eden od njih, bodite pozorni, da ne počnete naslednjega.  

1. (PRE)DOLGO SPREJEMATE PREPROSTO ODLOČITEV

Naj vam razkrijemo skrivnost: popolne odločitve ne obstajajo. Karkoli izberemo, obstaja tveganje, da se bo izšlo slabše, kot smo načrtovali. Perfekcionisti želijo premisliti čisto vse faktorje, ki lahko vplivajo na odločitev, kar je precej dolgotrajen postopek, ki le vzame čas in energijo.

Ne pravimo, da o velikih odločitvah ne smete premisliti, ampak da se ne obremenjujte z izbiro idealne odločitve, ker boste na koncu razočarani. 

2. ODLAŠATE

Odlašanje je včasih le slaba navada, ki se jo moramo znebiti, za perfekcioniste pa je drugačna ovira, saj ne odlašajo iz lenobe, ampak zaradi drugih razlogov: 

  • bojijo se (neuspeha, nepopolnosti, razočaranja drugih),
  • visoki cilji (pogosto postavijo previsoke cilje, zato je tveganje zelo veliko),
  • samopodoba (možnost neuspeha slabo vpliva na samopodobo).

To in še marsikaj (npr. dolgotrajno sprejemanje odločitev) so razlogi, da perfekcionist zamudi časovni rok ali pa se naloge sploh ne loti, ker je ne bo moral izpolniti tako, kot si je zastavil. 

3. VSE ALI NIČ

Ni polovične možnosti, ne morete narediti približno vredu - mora biti odlično, ali pa sploh ne boste oddali ničesar. Vedno, ko kaj ne gre čisto po načrtu, želite začeti znova, kar privede do tega, da vedno začenjate in redko končate. To velja tudi za delo v skupini, kar verjetno precej jezi ostale. 

To vas precej ovira (perfekcionista), saj včasih lahko izpolnjujete en cilj za drugim, drugič pa se zataknete pri enem in ga izpopolnjujete celo večnost. 

4. ODNOSI TRPIJO

Perfekcionizem se običajno nanaša na delo, a lahko skrha tudi odnose z bližnjimi. Kaj gre narobe? Naj pokažemo na nekaj primerih: 

  • Ko potrebujete pomoč in jo prijatelj ponudi, jo zavrnete, saj se verjetno ne bo odrezal tako dobro kot vi. 

  • Vedno opazite in omenite, kaj je kdo naredil narobe. Visoki standardi, ki jih postavite zase, veljajo tudi za druge in le redko jih dosežejo. 

  • Imate napačno predstavo o odnosih: ko kaj naredite narobe, se sami sebi zdite nespodobni in se zapletete v toksična vedenja, ki odbijejo ljudi. 

Preverite tudi, kaj pozicija tatuja pove o vaši osebnosti ali pa naredite test, ki pokaže, kako mentalno močni ste