5 najboljših načinov, kako se spopasti z jezo

5 najboljših načinov, kako se spopasti z jezo (foto: Profimedia) Profimedia
3. 9. 2017

Radi imate svojo družino in prijatelje, a včasih še vedno naredijo kaj, kar vam para živce. Poznajo vaše šibke točke, vendar še vedno pritiskajo nanje. Nič čudnega, da se razjezite, kajne?

Najpogosteje se razjezimo zato, da bi nadvladali druge in na ta način dobili, kar si želimo. Obstaja pa veliko bolj učinkovitih in manj škodljivih načinov, kako doseči soglasje.

1. Dnevnik jeze

Ustavite se za trenutek in naredite seznam stvari ter dogodkov, zaradi katerih ste se zadnje čase razjezili. Kaj je sprožilo negativne občutke? Ste opazili vzorec, ki nakazuje, da uporabljate jezo za nadvlado drugih? Redno pišite dnevnik še nekaj dni, da prepoznate sprožilce. Morda ste jezni vsakokrat, ko postanete lačni, vas vedno razjezi »urnik« kopalnice ali nečistoča sostanovalcev. Če ste zabeležili veliko več izpadov čustev, kot ste predvidevali, je to dober znak, da počasi pričnete izključevati situacije, ki vas spravljajo v stres.

2. Obrnite se proti izhodu

Ko začutite, da se v vas kopiči jeza, zapustite situacijo, če je to le mogoče. Pri pogovoru zamenjajte temo, če prostora ne morete zapustiti, pa se skušajte vzdržati komentarjev, ki bi lahko privedli do prepira. Tisti, ki ste po naravi eksplozivni, bodite še bolj pozorni, da se izognete potencialnim situacijam, ki bi v vas prebudile negativna čustva.

3. Naučite se pomiriti

Ko ste zapustili prostor, ker ste začutili napetost, je čas za pomiritev. Osredotočite se na dihanje. Vdihi in izdihi naj bodo počasni ter globoki. Zamotite se z branjem revije in igranjem igric ali pokličite prijatelja in se odpravite na skodelico kave. Osredotočanje na druge stvari bo pomagalo sprostiti misli in pregnati jezo. Poskrbite le, da ne boste pri naslednjem pogovoru pogrevali prejšnjih situacij, ki so vam dvignile pritisk.

4. Poglejte v notranjost

Odkrijte globlji razlog, zaradi katerega se je v vas nabralo toliko jeze. Vprašajte se, kaj želite. Ne kaj želite, da bi storili otroci, partner ali prijatelji, ampak kaj pričakujete od sebe. To je začetek, ki bo nakazal smer, v kateri se skriva odgovor.

5. Najdite alternativne možnosti

Običajno obstaja več rešitev, ki vodijo do cilja. Premislite, kako bi lahko svoje potrebe izpolnili na bolj miren in učinkovit način. Če zaradi hrupa sostanovalcev ne morete v miru gledati poročil, povečajte glasnost televizorja ali najdite družabno igro, ki se jo otroci lahko igrajo namesto vpitja in skakanja. Skušajte razmišljati širše in najti način, ki v vas ne bo prebudil napetosti.

Preberite tudi: