6 nasvetov za spanec brez mrzlih nog

6 nasvetov za spanec brez mrzlih nog (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
25. 12. 2013

Mrzle noge so posebej moteče, ko se odpravljamo v posteljo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako jih ogreti in izboljšati spanec.

Termofor - najbolj preprosta rešitev

V nasprotju z dolgočasnimi gumijastimi termoforji, ki so jih uporabljale naše babice, imamo danes na voljo veliko privlačnejše, prevlečene s tekstilno plišasto oblogo.

Še bolj privlačna je zamisel, da hladne noge podtaknemo svojemu partnerju. Ta 'naravni termofor' nam lahko noge še zmasira, kar pospeši krvni obtok.

Solna kopel

Ta je pred spanjem izredno učinkovita. V kopalno kad natočite toplo vodo in ji dodajte kavno skodelico kuhinjske soli. Potopite se v kopel za 15 do 20 minut.

Solno kopel lahko pripravite tudi samo za stopala, vendar je kopel za celotno telo bolj priporočljiva.

Knajpanje

Knajpanje je metoda izmenične kopeli, po kateri imamo noge nekaj minut v hladni vodi in nato nekaj minut v vroči. Postopek nekajkrat ponovimo in končamo s hladno kopeljo.

Metoda poskrbi za boljšo prekrvitev in odpravlja utrujenost. Razvil jo je dr. Kneipp, ki je svoj sanatorij uredil tako, da so pacienti iz tople kopeli tekli na vrt in bosi hodili po jutranji rosi.

'Vroče' začimbe

Kajensko papriko so v medicini uporabljali že stari Grki kot vroče zdravilo za hladne težave, kot so pomanjkanje energije, medlost, kronična utrujenost, dremava lenobnost, prehlad ali slaba prebava.

Hladne in prezeble noge so si pogreli tako, da so si v volnene nogavice nasuli kajensko papriko. Pri nas jo boste našli pod imenom kajenski poper.

Metoda mokrih in hladnih nogavic

Je poseben način gretja nog, ki na prvi pogled ni najbolj logičen, a je menda zelo učinkovit, temelji pa na Kneippovi metodi. Iznašli sta jo znanstvenici iz Bostona Alexa Fleckenstein in Roanne Weisman. Po njuni metodi stopala namreč ogrejejo mokre in hladne nogavice ter pomagajo, da spite vso noč.

Svetujeta, da bombažne nogavice namočite v mrzlo vodo, čeznje obujete suhe volnene nogavice, noge zavijete v brisačo in zlezete pod odejo.

Mokre in hladne nogavice povzročijo naval krvi proti stopalom, zaradi česar se noge hitro ogrejejo.

Kreme, ki sprožijo toploto

In tako učinkovito delujejo proti mrzlim stopalom. Na primer Hansaplastova krema s posebnim sistemom Thermocare vsebuje izjemno učinkovit kompleks vanililbutil etra, ki sproži toplotne receptorje v koži in poskrbi za blagodejno toploto, ki traja več ur.

Kremo v tankem sloju nanesite na stopala in nežno vtrite. Ker se krema hitro vpije v kožo, lahko takoj po nanosu obujete nogavice.