6 presenetljivih zdravih učinkov smeha (bi hodili na smejalno jogo?)

6 presenetljivih zdravih učinkov smeha (bi hodili na smejalno jogo?) (foto: Profimedia) Profimedia
2. 1. 2020

Sicer je svetovni dan smeha in smejalne joge vedno prvo nedeljo v maju, a prav nič ne bo škodilo, če vas že zdaj spomnimo, da je smeh pol zdravja. To ni samo prazen pregovor, ampak vam lahko vse skupaj podkrepimo z zelo močnimi dejstvi.

Stresni hormon se zniža

Smeh močno zmanjša raven stresa v našem telesu, prav tako smo manj napeti in tesnobni. V Indiji so začeli prakticirati jogo s smehom, saj je odlično uredila vse hormone v telesu ter odpravila ali omilila marsikatero bolezen povezano s stresom.  

Kardiovaskularno zdravje

Mišice v vašem telesu se tudi 45 minut po koncu smejanja počutijo bolj sproščene. Smeh je odličen za vse, ki se zaradi različnih okoliščin ne morejo veliko gibati. Menda naj bi pol ure smeha imelo zelo podoben učinek na telo kot pol ure teka. Smeh dvigne srčni utrip, zato se počutimo kot na treningu.

Photo by Mazhar Zandsalimi on Unsplash

Sprošča se endorfin

Smeh naše telo napolni z endorfinom – hormonom sreče, ki se običajno sprosti po dobrem treningu. Endorfini so ključni za zdravje in dobro počutje. Menda je smeh tudi odlična terapija za kronično bolečino.

 Visok pritisk

Na Japonskem so naredili prav posebno raziskavo med ljudmi starimi od 47 do 74 let. Tako so odkrili, da smeh in poslušanje glasbe odlično vplivata na visok pritisk, še posebej je bil blagodejen zdrav, sproščen smeh, ki takoj vpliva na znižanje pritiska. 

Poveča se odpornost

Smeh zniža raven stresnih hormonov, ki lebdijo po našem telesu, zato naš imunski sistem deluje veliko bolje in se z večjimi močmi brani pred boleznimi in virusi.

Trebušne mišice

Smeh je fizična aktivnost pri katerem sodelujejo trebušne mišice. Ko se smejimo se mišice v našem trebuhu raztegujejo in krčijo, se pravi, da odlično trenirajo.

 Preberite še: Gospodinjska opravila so odličen fitnes