6 skrbi, ki se prikradejo med 20. in 30. letom

6 skrbi, ki se prikradejo med 20. in 30. letom (foto: Profimedia) Profimedia
25. 6. 2017

V teoriji so dvajseta leta polna zanimivih priložnosti, odkrivanja nečesa novega in končno postanemo samostojni, kar naj bi bilo zabavno in dobra šola za nadaljnjo življenje. Po drugi strani pa nas v teh letih obdajajo različni dvomi. Niste sami, vsi se v nekem trenutku srečamo s temi skrbmi.

1. Kaj počnem s svojim življenjem?

Živite sami ali pri starših, zaslužite nekaj denarja in sprejemate odločitve glede prihodnosti, vendar ali se počutite kot odrasel človek? Nič ni narobe, če vas kdaj spreleti takšna misel. Prvič v življenju vas je doletelo obdobje, ko naslednji korak ni povsem jasen. Kje želite živeti? Kateri poklic želite opravljati? Kaj želite postati kot oseba? Čeprav vas nihče ne sili, da najdete odgovor na vsa vprašanja naenkrat, se včasih počutite, kot da bi morali. Ne skrbite, niste sami. Skoraj vsak se znajde v obdobju, ko ne ve natanko, kaj bi naredil s svojim življenjem, pri drugih pa izgleda, kot da imajo vse urejeno. Tudi oni v resnici še iščejo ravnovesje. 

2. Vsi so veliko srečnejši od mene. Kaj je narobe z menoj?

V tem obdobju veliko časa posvetimo družbenim omrežjem in tako beležimo trenutke, ki kažejo svetu našo srečo ter popolno življenje. Dobro vemo, da te fotografije vedno ne kažejo realnosti, vendar je v današnjem svetu to lahko pozabiti. Uporabniki se skušajo predstaviti v najboljši luči, tako kot si želijo živeti. Prevelika odvisnost in primerjanje z uspehi drugih, je lahko vzrok za negativne misli. Seveda družbena omrežja niso v celoti slaba, vendar ohranite »zdravo pamet« in se opomnite, da vse tam ni resnično. 

3. Bom sploh kdaj spoznal/a pravo ljubezen?

Samskost ni prekletstvo in niti ne neobičajno. Ne le, da se manj ljudi poroča, ampak je tudi veliko takih, ki ne živijo s partnerjem med 20 in 30. letom in so samski. Razmerja so super, vendar ni nič narobe, če do sedaj še niste spoznali sorodne duše. To pomeni, da ste pri izbiri verjetno pazljivejši in iščete resno zvezo. Zapomnite si, da ne obstaja pravi trenutek za ustalitev in se raje kot obupavanju in pritoževanju nad ljubeznijo posvetite samim sebi. Tako bose takrat, ko najdete pravega partnerja, vedeli, kdo ste in kaj želite. Razmerje ni tekmovanje.

4. Toliko sanjskih služb je v resnici dolgočasnih

Nihče resnično ne obožuje svoje službe. Nekaterim je všeč in pisana na kožo, vendar jo imajo tudi ti kdaj čez glavo dovolj. Nobena služba ne bo izpopolnila vašega celega življenja, tudi če sledite svojim sanjam. Prišli bodo dnevi, ko se boste dolgočasili, boste preveč utrujeni za delo in se hoteli odseliti na zaseben otok ter živeti v miru. Kar vas naredi dobrega uslužbenca in vas osreči, je moč, da pustite za seboj občutke razočaranja in dvoma. Če pričakujete, da vas bo v vsaki minuti dneva obdajala strast, boste v življenju zelo razočarani.

5. Kje so vsi moji prijatelji?

Večina po dvajsetem letu sklene nič ali zelo malo novih prijateljstev. Ostanejo tista, ki smo jih sklenili v šoli, med poletnim delom, na počitnicah … Zato je možno, da so se prijatelji razkropili in preselili drugam, ali ste enostavno opustili stike. Sklepanje novih prijateljstev pravzaprav ni tako težko. Če se vpišete v nove tečaje in pričnete z novimi hobiji, boste našli veliko skupino ljudi, ki jih zanimajo enake stvari in zagotovo so med njimi tudi potencialni prijatelji.

6. Počutim se kot totalna zguba

V življenju lahko dosežeš vse, če se le potrudiš, pravijo. Samozavest je super lastnost, vendar ni v pomoč, če se nikdar ne seznanite s porazom. Tudi če se vedno trudite dati vse od sebe, boste slej ko prej naleteli na neuspeh. Ko se z njim soočate, izgubite strah in vse skupaj vzamete kot izkušnjo, iz katere ste se nekaj naučili. Težko bo, vendar niste edini, ki mu spodrsne. Vsi delamo napake, saj smo le ljudje.

Preberite tudi: