7 najbolj nenavadnih navad, ki vam lahko podaljšajo življenje

7 najbolj nenavadnih navad, ki vam lahko podaljšajo življenje (foto: Profimedia) Profimedia
14. 6. 2022

Najbrž veste, da lahko redno gibanje, ustrezna prehrana ter izogibanje stresu pripomorejo k daljšemu življenju. A k slednjemu lahko pripomorejo tudi nenavadne navade, na katere morda sploh ne bi pomislili. Preverite katere.

Pospravljanje in čiščenje doma

Če dobro pomislite, to sploh ni tako nenavadno, kot sprva zveni. Pogosta gospodinjska opravila so povezana z daljšim življenjem, zlasti, če vključujejo veliko gibanja.

Skrb za vaš življenjski prostor pa ni le dobra oblika dodatne vadbe, ampak tudi ohranja dom čist in brez morebitnih škodljivih bakterij, s čimer se lahko zaščitite pred okužbami.

Nitkanje zob

Z nitkanjem ne ohranjate samo čistih zob. S to navado se znebite tudi morebitnih bakterij, ki vstopajo v vaša usta, in jim tako preprečite vstop v vaš krvni obtok.

Stroka je mnenja, da je zdravje zob neposredno povezano tudi s splošnim zdravjem; vnete dlesni denimo zavirajo proizvodnjo inzulina, lahko pripomorejo k kroničnim boleznim ter povzročajo druge težave, ki lahko skrajšajo vašo življenjsko dobo.

Hišni ljubljenčki

Znanstveniki odkrivajo, da hišni ljubljenčki pomagajo zniževati raven kortizola ("stresni hormon") ter poviševati raven oksitocina ("hormon dobrega počutja"), prav tako pa pripomorejo k znižanju krvnega tlaka ter zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni.

Sploh psi pa svoje lastnike tudi spodbujajo k gibanju in drugi vadbi, s čimer ohranjamo dobro kondicijo in zdravje.

Čas zase

Stres je velika težava v sodobnem svetu in strokovnjaki ocenjujejo, da ravno stres pripomore k hitrejšemu staranju ter krajši življenjski dobi.

Psihologinja Rachel Goldman je za portal Eatthis povedala: "Pomembno je, da se znate sprostiti. Sploh, če ste v dnevu izpostavljeni večjim količinam stresa, je nujno, da si vsak dan vzamete čas zase in poiščete obliko sprostitve, ki vam ustreza."

Izogibanje uporabi telefona

Pretirana uporaba telefona lahko vodi v slabši spanec, večji stres, težave s hrbtenico in držo, pomanjkanje gibanja... Vsi tej dejavniki pa lahko pripomorejo k krajši življenjski dobi.

Preverite, kako prepoznati zasvojenost s telefonom in kako si pomagati >

Za začetek se izogibajte uporabi telefona zadnjo uro pred spanjem, nato pa tudi zjutraj. Namesto uporabe telefona si lahko privoščite nekaj dihalnih vaj in tako poskrbite za sprostitev telesa.

Prakticiranje hvaležnosti

Se kdaj ustavite in pomislite, za kaj vse ste hvaležni? Da, tudi to lahko pripomore k daljšemu življenju. S tem izboljšate svoje razpoloženje, zmanjšate stres ter pripomorete k splošnemu dobremu počutju.

Vsako jutro ali večer si vzemite nekaj trenutkov in pomislite, za kaj vse ste hvaležni. Svoje ugotovitve lahko delite tudi z bližnjimi in tako poskrbite, da se vsi skupaj počutite bolje (in živite dlje).

Izogibanje strogim dietam

Stroge diete pogosto izključujejo pomembna hranila, kot so ogljikovi hidrati ali maščobe. V kolikor nimate nobenih zdravstvenih težav, vaše telo za normalno delovanje potrebuje prav vsa makro in mikro hranila. In če teh hranil ne dobi, lahko pride tudi do številnih težav in posledično krajše življenjske dobe.

Poskrbite za uravnoteženo prehrano in svojemu telesu priskrbite vse, kar potrebuje. Dnevno zaužijte dovolj beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, obenem pa poskrbite tudi za zadosten vnos vitaminov in mineralov.

Viri:
eatthis.com
brightside.me
doctor.ndtv.com