7 preprostih korakov, ki zagotavljajo uspeh

7 preprostih korakov, ki zagotavljajo uspeh (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
27. 2. 2016

So vrtoglave ambicije res pot do uspeha? Strokovnjaki opozarjajo - namesto da se pehate za velikimi načrti, naredite naslednje ...

Mislite skromno

Bolj ko je vaš načrt oprijemljiv, lažje boste ugotovili, kako ga izpeljati in kaj je nujno potrebno za njegovo uresničitev.

Po mnenju strokovnjakov nič ne krepi samopodobe bolj kot skromni cilji. Ne le da smo ob njihovem dosegu zadovoljni, vsakič se postavimo stopničko višje in tako polagoma napredujemo.

Ta praksa se je za uspešno pokazala na številnih področjih, celo v športu. Britanska kolesarska ekipa je po povprečnih rezultatih, ki jih je dosegala vrsto let, na olimpijskih igrah leta 2008 osupnila z osmimi zlatimi medaljami in uspeh ponovila čez štiri leta na odličnem nastopu v Londonu, ko so domov odnesli še dodatnih osem zlatih medalj. Njihova skrivnost so, po besedah takratnega izvedbenega vodje, Dava Brailsforda, poleg masažnega gela in boljših vzglavnikov, postopni majhni popravki in nikakor ne množične spremembe v ekipi.

Razmišljanje o velikih ciljih, na drugi strani, rodi nenatančnost, vaš zagon pa bo izpuhtel takoj, ko se vam načrt le za malo izmakne.

Zato se namesto sestavljanja dolgih seznamov in bitke na vse ali nič, raje osredotočite na področja, ki so vam takoj dosegljiva.

Pripravite se in začnite danes - z določanjem majhnih ciljev!

  1. Preglejte vse svoje načrte iz preteklosti, ki vam jih ni uspelo izpeljati.
  2. Izberite en cilj, za katerega si še vedno želite prizadevati.
  3. Preoblikujte ga v manjši cilj, ki ga lahko dosežete v sedmih dneh.
  4. Spravite se na delo in ga dokončajte.
  5. Izberite še eno manjšo nalogo in jo prav tako izpeljite.
  6. To ponavljajte tako dolgo, dokler vam ne uspe doseči treh ali petih zastavljenih ciljev. Vsak mora biti seveda večji kot prejšnji.
  7. Počasi nadaljujte v smeri izpolnjevanja svojega velikega načrta.

Več preberite v članku Kaj je ključ do uspeha? Preberite te preproste nasvete!