Bi morali zamenjati svojo službo?

Bi morali zamenjati svojo službo? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 8. 2017

V nedeljo nam misli pogosto uidejo na ponedeljek, ko bomo morali vstati iz tople postelje in se odpraviti na delo. Vam ob tem naraste utrip in se v vas naseli strah? Morda je čas, da preverite druge možnosti. Kateri znaki kažejo, da bi morali zamenjati službo?

1. Osebnostno ne rastete in ne izpolnjujete svojega potenciala.

Če ne 'hranite' svojih misli, jih zanemarjate, počasi 'razpadate'. Redno delo nudi finančno varnost, a ne pozabite tudi na osebno in profesionalno izpopolnjevanje. Pomislite, koliko novih sposobnosti ste pridobili v času, ki ste ga preživeli v isti službi. Če lahko te preštejete na prste ene roke, je čas, da razmislite o menjavi delovnega mesta, če je to le mogoče. Vaš čas je dragocen, zato poskrbite, da ga boste pametno porabili.

2. Ne naučite se ničesar novega.

Veselje in druga pozitivna čustva so povezana z napredkom. Ko se učimo in izpopolnjujemo svoje znanje, se počutimo živi in smo ponosni. Kot da bi življenje prešlo na povsem novo raven. Zavedati pa se moramo, da se učenje ne zaključi po končanem šolanju, saj bi v tem primeru za vedno ostali na isti točki. V današnjem svetu velja nepisano pravilo, da je zaslužek odvisen od tega, kako hitro lahko pridobimo nove spretnosti. K temu nas sili napredek in razvoj v tehnologiji.

Vas vaše delo spodbuja k razmišljanju in vam predstavlja izziv?

3. Fizično ste utrujeni.

Nezadovoljstvo in slaba volja se odražata tudi na vašem telesu, ne le psihičnem počutju. Nenehna želja po počitku, napetost, bolečine v vratu, ramenih, hrbtu in podobni simptomi so znak, da ste v službi verjetno pod velikim stresom. Ko izgine veselje do dela in se nedelje prevesijo v mučne trenutke pred grozo, ki sledi naslednji dan, je čas, da ukrepate.

Kako se počuti vaše telo?

4. Notranji glas postaja vedno bolj glasen.

Ne glede na to, ali poslušate intuicijo ali pa je to za vas neresnična pravljica, vam podzavest sporoča, da nekaj ni prav. Glasu ne morete utišati in ne morete se izogniti občutku, da je treba nekaj popraviti. Po naravi smo človeška bitja radovedna, ustvarjalna in lačna novega znanja. Ko smo nezadovoljni in imamo občutek, da se nikamor ne premaknemo, naš čustveni kompas tega ne sprejme ter nas želi preusmeriti na drugo pot. Zaradi novih odkritij in vprašanj, ki se ob tem porajajo, bodo kreativni reševalci problemov vedno zanimivi za delodajalce.

Zato krepljenje ustvarjalnosti ni nujno le za dobro počutje, ampak tudi za zagotavljanje kariere.

5. Nenehno iščete sprostitev.

Velik problem nastane, ko olajšanje iščete v nezdravih razvadah kot sta alkohol in kajenje. Tudi druge aktivnosti, ki ne škodujejo zdravju neposredno, se bodo slej ko prej izkazale za slabe. Spletno nakupovanje, toksična razmerja in prekomerno prehranjevanje ne bodo rešili vaših problemov. Iščete zabavo izven delovnega časa, ker želite proste trenutke preživeti kvalitetno ali ker vas služba ne izpopolnjuje in celo nenehno spravlja v slabo voljo?

6. Veste, da vas nekje zunaj čaka več.

Se nenehno sprašujete, ali je to vse, kar vam nudi življenje? Pogosto so namreč meje, ki preprečujejo, da bi doživeli kaj več, tiste, ki si jih postavite sami. Če se ne morete odpovedati mislim na vse to, kar bi lahko postali, se podcenjujete. Spremembe kariere niso neobičajne in se dogajajo dokaj pogosto, saj je na voljo veliko novih poklicev.

Česa si ne dovolite in zakaj si ne želite narediti koraka naprej?

7. Imate občutek, da ste izdali sami sebe.

Na družbenih omrežjih ste morda uspešen podjetnik, ki proste trenutke preživi s popolno družino in v fitnesu. Kaj pa bi bili, če bi lahko sami odločali? Brez kritik, pričakovanj in ljudi, ki namesto vas pišejo prihodnost? Ta podoba predstavlja tisto, česar si zares želite.

Ne zanemarite svojih talentov in se vprašajte, ali obstaja vsaj majhna možnost za menjavo službe.

Preberite tudi: