Dobro počutje Promocijsko sporočilo

Brtonigla - kulinarični izlet in Festival Malvazije

14. 6. 2013
Deli

Če svoje proste trenutke preživljate v hrvaški Istri ali pa iščete navdih za novo izletniško točko, priporočamo Brtoniglo z okolico!

Poldrugo uro vožnje iz Ljubljane proti morju, čez Dragonjo ali Sečovlje, med Bujami in Novigradom, se na griču razteza istrska vasica Brtonigla. Njena posebnost je, da leži na štirih vrstah zemlje, posejane s trtami iz katerih nastajajo vrhunska vina okoliških, znanih in manj znanih vinarjev. Pridne roke domačinov tu nabirajo divje šparglje, iščejo cenjene gomolje – tartufe, izdelujejo sir, istrski pršut in oljčno olje, vzgajajo istrsko govedo Boškarin in še kaj bi se našlo. Se vam že cedijo sline?

Istrsko gastronomsko izročilo je s svojim znanjem in izkušnjami ter pridihom slovenske in mediteranske kuhinje spretno združil Slovenec. Žiga Mandelc v konobi Zenon pred očmi gostov pripravlja okusne jedi, prvinskih okusov. Šel je korak dlje, zato boste v Zenonu zagotovo jedli kaj takega, kar ni na meniju ostalih gostincev v okolici.

Za popolno kulinarično doživetje si boste v njihovi vinoteki lahko tudi sami izbrali vino lokalnih vinarjev.

Dan lahko izkoristite še s sprehodom med kamnitimi istrskimi hišami in okoliškimi vinogradi, kolesarskim izletom po urejenih kolesarskih poteh ali obiskom jame Mramornice.

Informacije o zanimivostih in zgodovini kraja dobite kar v isti stavbi, kjer je konoba in enoteka Zenon, saj ima tam sedež tudi Turistična skupnost Brtonigle.

Ljubitelji žlahtne rumene kapljice pa ne smete zamuditi tradicionalnega festivala istrske Malvazije, ki bo to soboto, 15. junija, ko bodo vrata za obiskovalce odprli priznani lokalni vinarji.

Za osvežitev si lahko privoščite še skok v morje, najbližje je od Brtonigle oddaljeno dobrih 5 kilometrov. Na plaži v Karigadorju pa vam poleg sončne kopeli, odklopa s kajtom ali pedlanja s surfom v ZuniBeach baru pripravijo odlično kavico ali zamešajo poživljajoč koktejl.

Spremljajte Konobo Zenon tudi na njihovem Facebook profilu!