Čisto vsak lahko skrbi za Zemljo: 9 idej, kako to storite (najmanj 3 od njih že počnete!)

Čisto vsak lahko skrbi za Zemljo: 9 idej, kako to storite (najmanj 3 od njih že počnete!) (foto: profimedia) profimedia
27. 4. 2020

“Pusti svet za odtenek lepši, kot si ga dobil.” Ga bomo?

V znamenju dneva Zemlje, in tudi vseh okoljskih sprememb, ki se dogajajo v času koronavirusa, vas opominjamo, kako lahko čisto vsak dan skrbite za naš svet. Praznujemo samo en dan v letu, za okolje pa moramo skrbeti tudi ostalih 364 dni. 

Tako lahko tudi vi poskrbite za bolj zelen jutri:
  • Uporabljajte steklenice za večkratno uporabo. Tudi če kupite plastenko vode, jo po uporabi ne zavrzite, ampak ponovno vanjo nalijte vodo in vzemite s seboj. Še bolje pa je, če se nakupu popolnoma izognete s steklenico ali plastenko iz trde plastike, namenjeno večkratni uporabi. 

  • Ponovno uporabite stvari, ki jih že imate. Vsega seveda ne boste morali reciklirati, imate pa še vedno veliko možnosti: stara in strgana oblačila spremenite v krpe za čiščenje ali brisanje avtomobila, kupite veliko embalažo mila, s katero boste večkrat napolnili manjšo in jo zato ne bo potrebno vedno zavreči in kupiti nove, večkrat uporabite plastične vrečke, jogurtovi lončki lahko služijo v gospodinjstvu …

  • Kupujte razgradljive stvari. Namesto plastičnih vrečk za smeti kupite bio razgradljive. Bolj varčni boste tudi, če namesto plastičnih krožnikov in kozarčkov kupite papirnate ali lesene. Nasploh pa kupujte hrano, ki je zavita v čim manj embalaže, ki jo boste tako ali tako zavrgli. 

  • Spremenite transportno sredstvo, kadar je to mogoče. Seveda vedno ne morete potovati z javnim prevozom, kolesom ali peš, kadar pa je izvedljivo, vsekakor to izberite prej kot avto. 

  • Znebite se embalaže za seboj (to-go). Kolikor je to mogoče, seveda. V nekaterih lokalih vam celo računajo nekaj centov manj, če za kavo prinesete svoj lonček, ki je namenjen večkratni uporabi. Tudi nekatere obroke vam lahko za seboj pripravijo v vašo posodo. 

  • Manj nakupujte. Zakaj bi se kdo zaobljubil temu? Ker vse, kar kupite, pride v nekakšni embalaži, ne glede na to ali stopite v trgovino ali naročite preko spleta. Odvečni odpadki se naredijo tudi potem, ko stvar zavržete, ker je pravzaprav ne potrebujete. 

  • Uporabite okolju prijazna čistila. To boste lahko razbrali z embalaže, nekaj preprostih čistil pa lahko naredite tudi sami (uporabna sta npr. kis in limona). 

  • Jejte sezonsko hrano. S tem boste podprli domače kmete, hrana pa bo prišla iz vaše bližine, zato ne bo potrebnega dolgega prevoza, kot to velja za sadje in zelenjavo, ki pride iz tujih držav. Priporočamo tudi obisk tržnice ali kmetije v vaši bližini, ki prodaja svoj pridelek. 

  • Varčujte z vodo. Zaprite pipo med umivanjem zob in pomivanjem posode. Manj časa porabite za prhanje. V kozarec natočite toliko vode, kot jo boste spili (s tem se izognete nepotrebnemu zlivanju vode). 

Preverite tudi Super mama - pet sinov sama šola na domu (in ne samo v času koronavirusa) ali pa Dalgona kava (stepena kava) - je trenutno pravi hit ljudi v karanteni po vsem svetu (recept in priprava v videu)