Zakaj je dobro imeti trmastega in svojeglavega otroka? Kaj pravijo raziskave?

30. 3. 2024
Deli
Ne razburjajte se! Trmasti otroci odrastejo v uspešne odrasle. (foto: Profimedia)
Profimedia

Oče je za na svojem blogu delil svojo izkušnjo kot starš trmastega in svojeglavega otroka in na podlagi zadnjih raziskav pojasnjuje, zakaj je to dobra novica za druge starše v podobni situaciji

Clint Edwards je oče treh otrok in avtor več knjig o starševstvu, o čemer piše tudi na svojem blogu 'No Idea What I'm Doing: A Daddy Blog'. Pred kratkim je delil svojo izkušnjo in raziskavo, ki bi lahko dala upanje vsem drugim staršem trmastih in svojeglavih otrok:

"Temu pravimo njen 'kreten obraz'. To je, ko moja sedemletna hčerka Norah nagne glavo na stran, vas pogleda v oči in stisne ustnice v ravno črto. In potem naredi nasprotno tega, kar sem ji rekel, naj ne počne. Rekel sem ji, naj ne pije veliko vode pred spanjem, ona pa mi pokaže svoj 'kreten obraz' in nadaljuje s pitjem veliko vode."

Preberite še:

"Pred nekaj dnevi smo bili na košarkarski tekmi mojega sina Moja žena je rekla Nori, naj ne gre na drugo stran košarkarskega igrišča, in Norah se je obrnila, pokazala svoj 'kreten obraz' in nadaljevala s hojo."

Vsakič, ko mu pokaže svoj "kreten obraz" - Clint hčerki reče, naj preneha. "Ne glej me tako. Kaj misliš?" reče, ona pa nadaljuje in mu pokaže, kaj si misli.

"Kot vsi otroci je tudi Norah zapletena. Je pa tudi najbolj trmasta od vseh treh mojih otrok," pravi in dodaja, da obožuje, ko ima svojo pot in vsak dan preizkuša njihove meje.

"Preden sem postal starš, sem poslušal svojo starejšo sestro, ki se je pritoževala nad svojo hčerko – kako je nikoli ne posluša, kako vedno odgovori in kako misli, da je šefica. Rekel sem ji, da to samo kaže, da bo njena hči zrasla v močno žensko z jasnimi mnenji in da je to dobra stvar. Moja sestra me je nato samo pogledala s pogledom, ki je rekel, 'nimaš pojma, o čem govoriš.'"

Vendar se je izkazalo, da ta očka ve, o čem govori. Glede na raziskavo, objavljeno v Journal of the American Psychological Association, imajo trmasti otroci, ki kljubujejo avtoriteti, boljše možnosti, da postanejo uspešni z odličnimi akademskimi dosežki.

Raziskava je preučevala otroke, stare od osem do 12 let. Otroci so bili ocenjeni glede na različne lastnosti, kot so akademska vest, upravičenost in uporništvo. Štirideset let kasneje so raziskovalci ponovno preučevali otroke, zdaj že odrasle, da bi videli njihov razvoj.

In kot pri vsem v starševstvu, nič ni črno-belo. Izkazalo se je, da so kljubovalnost, uporništvo in kršenje pravil starševske avtoritete najboljši napovedovalci uspeha v odrasli dobi.

Raziskava: obstaja povezava med trmo in uspehom

Upoštevajte, da raziskava ne pokaže, zakaj obstaja povezava med trmo v otroštvu in kasnejšim uspehom. Avtorica raziskave Donna Gorman je pojasnila, kako so lahko takšni otroci bolj tekmovalni v šoli, a tudi bolj zahtevni kot odrasli.

Dejstvo je, da so vse te lastnosti cenjene pri odraslih, vendar so lahko frustrirajoče, ko gre za otroke. Torej, ko vidite trmastega otroka v trgovini z živili in mislite, da se mora naučiti spoštovanja, poskusite ne obsojati starša, ampak ne pozabite, da bo ta otrok verjetno nekega dne nekomu šef.

Očka Clint priznava, da ga je raziskava potolažila: "Včasih ležim v postelji in razmišljam o svoji hčerki in o osebi, ki bo postala. Sprašujem se, ali bo kdaj prerasla svoj 'jerk face', ali se bo kdaj ustavila odgovarjati, biti trmast in nehati 'loputati' z vrati. Vendar bi se raje vprašal, kakšna vrata se bodo odprla zaradi njene trme in vztrajnosti,« pravi in dodaja, da ga tovrstne raziskave tolažijo, da so vse te težave pravzaprav del nekega večjega načrta, ki njegovi hčerki napoveduje neverjetno uspešno prihodnost.

In zato vsem staršem s trmastimi, svojeglavimi, temperamentnimi in uporniškimi otroki sporoča: "Ne razburjajte se!". Če je ta raziskava pravilna, je takšno vedenje le trenutno. Sčasoma boste zaradi svojih trmastih otrok tako ponosni, da bodo vsi ti frustrirajoči dnevi vredni tega.

 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ