To so odločitve, za katere se nikdar ne opravičujte

To so odločitve, za katere se nikdar ne opravičujte (foto: profimedia) profimedia
8. 1. 2019

Včasih se čutimo dolžni pojasnjevati svoja dejanja tudi tistim, ki s tem nimajo opraviti nič in so zgolj opazovalci. Mnenja bližnjih oseb štejejo in jih včasih potrebujemo, v naslednjih primerih pa se nikakor ne opravičujte in ne pojasnjujte, če ne želite.

So odločitve, pri katerih je dobro povprašati za mnenje in takšne, ki jih sprejmemo sami in zanje ne potrebujemo pojasnil ali celo opravičevanja. Če ste srečni vi in vpletene osebe, je to dovolj. Tu je nekaj takšnih situacij:

  • Vaša prepričanja, vrednote in lastnosti, ki jih najbolj cenite

V nobenem odnosu ne sklepajte kompromisov glede temeljnih vrednot in lastnosti, ki jih postavljate na prva mesta. Ne odpovejte se temu, v kar verjamete, saj vas bodo prave osebe cenile natanko takšne, kakršni ste. Ne opravičujte se za dejanja, ki jih naredite v skladu z vašimi prepričanji in spoštujte tudi vrednote drugih. Ne vznemirjajte se, če vas bodo zaradi tega obsojali, saj boste tako vsaj izvedeli, kdo vam resnično stoji ob strani in kdo želi spodkopavati nekaj, kar vam veliko pomeni.

  • Kdaj se boste poročili, imeli otroke, ali imate partnerja

Ljubezen se zgodi, ko najmanj pričakujemo, pravijo. Pri izbiri partnerja, skupni prihodnosti, načrtovanju družine in podobnem, je dobro poslušati predvsem svoje srce. Seveda ne prezrite tudi dobronamernih mnenj ljudi, ki vam veliko pomenijo in jim lahko zaupate. Ne čutite pa dolžnosti, da bi morali vsem pojasniti, zakaj s partnerjem še nimata otrok, čeprav jih imajo že skoraj vsi vajini prijatelji. Ali zakaj se ne želite poročiti, kdaj bosta skupaj zaživela … To so odločitve, s katerimi se morate strinjati vi in vpletena oseba. Ne opravičujte se za svojo ljubezen znancem in tistim, ki jih bežno poznate. Takšni namreč največkrat dajejo kritike in pripombe.

  • Oprostite zamero ali prebolite in greste dalje

Prijatelj je naredil veliko napako, vendar ste mu oprostili. Poslušali ste njegovo mnenje in veste, da mu je resnično žal. Zakaj bi mu torej zamerili in pogrevali prepir vedno, ko imata nesporazum? Stojte za vašo odločitvijo tudi, če vam kdo pravi, da ste ravnali narobe, saj je bilo dejanje neodpustljivo. Sami presodite, v kakšni družbi se počutite prijetno in s kom ne boste preživljali časa. Enako velja v situacijah, ko prebolite razpad zveze ali druge tragične dogodke in se odločite, da se boste premaknili naprej. Ravnajte po svojih občutkih in se ne opravičujte.

  • Sledite svojim sanjam in si izpolnete željo

Že dolgo ste hoteli obiskati nekaj krajev po svetu in to boste končno storili. Kar tako sredi leta, ne da bi koga posebej obvestili (le tiste, ki jih boste vzeli s seboj). Potem pa se vse izve in čutite, da bi se morali zagovarjati, ker si boste privoščili čas zase in si izpolnili dolgoletno željo. Je to zares potrebno? Pravi prijatelji, družina in osebe, ki jim lahko zaupate, vas bodo podprli ne glede na vse. Kdor vam skuša narediti slabo vest in išče razloge proti sledenju sanjam, ni vaš pravi prijatelj.

  • Počnete, kar vas osrečuje

Nihče se ne bi smel opravičevati, ker je srečen. Zakaj bi vam bilo žal, da obiskujete tečaj risanja, se družite z določeno osebo ali se ukvarjate s hobijem, za katerega kdo meni, da je zastarel? Ne odpovejte se lastni sreči le zato, ker nekdo želi pojasnilo, zakaj počnete določene stvari in naj vam nikakor ne bo žal, da se počutite pozitivno. Ljudje, ki želijo spodkopati srečo drugih, jim pogosto zgolj zavidajo, ker se sami niso obdali s tem, kar jim nariše nasmeh na obraz.

Preverite tudi: