Delam od doma … torej si lahko privoščim popoldanski dremež med službo?

Delam od doma … torej si lahko privoščim popoldanski dremež med službo? (foto: unsplash) unsplash
29. 4. 2020

Delo od doma ima mnoge pozitivne strani in zakaj jih ne bi izkoristili tako, da nam pomagajo pri zbranosti?

Če kdaj, imate pri delu od doma čas za vse, kar ste rekli, da bi počeli, če le ne bi imeli tako natrpanega urnika: za obroke ob približno isti uri, kuhanje, vadbo in tudi popoldanski dremež takrat, ko ga telo potrebuje. Seveda si ga ne morete privoščiti med sestankom ali med nalogami s časovno omejitvijo, izkoristite pa priložnosti, ko lahko delo malce počaka in namesto s skodelico kave baterije napolnite s počitkom. 

Popoldanski počitek je nekaj, po čemer hrepeni vsako človeško telo, ne glede na raso in okolje v katerem živimo. Okrog kosila vsi začutimo rahlo utrujenost, ki pa jo vsak premaguje drugače: nekateri s skodelicami kave, drugi s sladkimi prigrizki in nekateri s počitkom. Zakaj torej ne bi preizkusili slednjega, če vam je omogočeno delo od doma? Popoldanski počitek lahko pomaga pri naslednjem: 

  • sprosti napetost
  • odpravi anksioznost in stres
  • omogoči boljšo zbranost
  • bolj ste potrpežljivi
  • lažje obvladujete situacije
  • bolje se odzovete na nepredvidljive dogodke
  • izboljša razpoloženje
Ne pozabite na čas

Ko se lotite popoldanskega počitka, ni vseeno, za koliko časa zaprete oči in tudi, kam se uležete. 

Najbolj optimalno je, da budilko nastavite za 20 minut. Če boste spali dlje, boste prešli v fazo globokega spanca, ki vam bo naredila več škode kot koristi. Saj se spomnite, ko ste čez dan zaspali za dve uri in se prebudili zmedeni, utrujeni in prav nič veseli. Pri popoldanskem dremežu se boste verjetno še vedno zavedali zvokov iz okolice, vendar boste hkrati v globoko sproščenem stanju, kar je natanko to, kar vaše telo in možgani potrebujejo. 

Potem razmislite še, kje boste ležali. Spalnica ni tako dobra izbira, saj jo povezujete s spanjem in se pod odejo počutite udobno. Zelo verjetno je, da boste spali dlje kot načrtovano. Raje izberite kavč ali drugo ležišče, poskrbite da temperatura prostora ne bo pretopla in se umirite. 

Če se lotite popoldanskega dremeža, ga izvajajte vsaj tri dni zapored, da boste lahko zares opazili morebitno razliko v počutju. Morda vam bo počitek ustrezal celo bolj kot skodelica kave. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri