8 nasvetov za digitalno detoksikacijo: boljši spanec, počutje in manj tesnobe

8 nasvetov za digitalno detoksikacijo: boljši spanec, počutje in manj tesnobe (foto: profimedia) profimedia
1. 9. 2023

Pretirana uporaba digitalnih naprav lahko vodi do pomanjkanja telesne aktivnosti, socialne izolacije in slabšanja splošnih kognitivnih funkcij. 

Nekateri strokovnjaki menijo, da stalna uporaba digitalne tehnologije zmanjšuje našo sposobnost pomnjenja, saj se zanašamo na zunanje vire informacij, namesto da bi jih shranili v svoj spomin.

Prav tako lahko stalna izpostavljenost informacijam na spletu zmanjša našo sposobnost osredotočanja in pozornosti ter vpliva na naše sposobnosti reševanja problemov.

Preberite še: 7 najpogostejših obžalovanj, ki jih ima večina ljudi v starosti

Kljub temu pa je pomembno omeniti, da digitalna demenca še vedno ni uradno priznana diagnoza in da ni dovolj znanstvenih dokazov, ki bi nedvoumno potrdili obstoj te motnje.

Namesto da se zatekate k digitalnim napravam za zabavo, preizkusite druge dejavnosti, ki vam prinašajo veselje. profimedia

Namesto da se zatekate k digitalnim napravam za zabavo, preizkusite druge dejavnosti, ki vam prinašajo veselje.

Obstaja tudi veliko nasprotujočih si mnenj glede vpliva sodobne tehnologije na našo kognitivno funkcijo. Zato morda ni neumno, da razmislite o digitalni detoksikaciji ali pa vsaj za kakšen dan odložite mobitel in pozabite na virtualni svet.

 Digitalno razstrupljanje izboljša učinkovitost zaposlenih  Študija iz leta 2014 (Five days at outdoor education camp without screens improves preteen skills with nonverbal emotion cues, Univerza v Kaliforniji, Los Angeles) je pokazala, da je petdnevna opustitev televizije, računalnikov in mobilnih telefonov (v taboru na prostem) izboljšala neverbalne komunikacijske sposobnosti v skupini prednajstnikov

Poleg tega je študija iz leta 2019 pokazala (Impact of digital detox on individual performance of the empLyees, dr. Ranita Basu), da lahko digitalno razstrupljanje izboljša učinkovitost zaposlenih v različnih delovnih sektorjih. Popolna opustitev družbenih medijev ali celo omejitev njihove uporabe je prav tako koristna – te stvari lahko izboljšajo duševno dobro počutje in socialno povezanost, zmanjšajo tveganje kompulzivne uporabe pametnega telefona ter izboljšajo razpoloženje, spanec in tesnobo. 

8 nasvetov za digitalno detoksikacijo

  • 1.      Določite časovno omejitev: Določite si določen čas vsak dan, ko se boste popolnoma izklopili od digitalnih naprav. Na primer, lahko se odločite, da boste vsak dan brez telefona preživeli eno uro ali več.
  • 2.      Izključite obvestila: Izključite obvestila na telefonu in računalniku, da se izognete nenehnim motnjam. S tem si zagotovite čas brez prekinitev, ko se lahko osredotočite na druge dejavnosti.
  • 3.      Uvedite nedigitalne dneve: Določite en dan v tednu, ko se boste popolnoma izognili uporabi digitalnih naprav. Namesto tega se posvetite drugim hobijem, branju, druženju s prijatelji ali zunanjim aktivnostim.
  • 4.      Določite "no phone" območja: Določite prostore v svojem domu ali pisarni, kjer boste omejili ali prepovedali uporabo telefona. To vam bo pomagalo ohraniti fokus in prisotnost v trenutku.
  • 5.      Spremenite svoje jutranje rutine: Namesto da se takoj po prebujanju poglobite v pregledovanje e-pošte in družbenih omrežij, si vzemite čas zase. Recite "ne" svojemu telefonu prve pol ure ali več in raje posvetite čas sprostitvi, meditaciji ali načrtovanju dneva.
  • 6.      Poiščite alternativne vire zabave: Namesto da se zatekate k digitalnim napravam za zabavo, preizkusite druge dejavnosti, ki vam prinašajo veselje. To lahko vključuje sprehode v naravi, igranje desknih iger, obisk muzejev ali udeležbo na tečajih.
  • 7.      Uvedite pravilo "brez telefona pri mizi": Med obroki se posvetite pogovoru s svojimi bližnjimi namesto brskanju po telefonu. To vam bo omogočilo boljše povezovanje in uživanje v hrani.
  • 8.      Naredite digitalni red: Redno pregledujte svoje digitalne naprave in izbrišite nepotrebne aplikacije, datoteke in e-poštne predale. Ustvarite si urejeno in čisto digitalno okolje, kar lahko zmanjša občutek zasičenosti. 

Preberite še: Otroci morajo biti kdaj tudi razočarani, ne odstranite jim vseh ovir. Kasneje vam bodo hvaležni