Zakaj je digitalni detoks tako zelo pomemben in kako se ga lotiti?

8. 6. 2024
Deli
Zakaj je digitalni detoks tako zelo pomemben in kako se ga lotiti? (foto: Profimedia)
Profimedia

Digitalni detoks je nekaj, kar v sodobnem času potrebuje čisto vsak. Preverite, kako se ga lotiti.

Živimo v svetu, v katerem je tehnologija postala nepogrešljiv del našega vsakdana, življenje brez nje pa si težko predstavljamo. Navajeni smo konstantne stimulacije, ki pa lahko na dolgi rok škodi nam, naši produktivnosti in splošni kakovosti življenja. Če se pogosto zalotite, da s strmenjem v male ekrane trošite svoj dragocen čas, je vredno preizkusiti digitalni detoks, časovno obdobje, v katerem namerno zmanjšamo količino časa, ki jo posvetimo elektronskim napravam.

Ne spreglejte:

Zakaj preizkusiti digitalni detoks?

Raziskave kažejo, da prekomerna uporaba tehnologije in socialnih omrežij negativno vpliva na samopodobo, prehrambene in delovne navade, povzroča nespečnost, depresijo in tesnobnost, med drugim pa tudi porast telesne teže.

Pogosta izpostavljenost socialnim omrežjem lahko močno škoduje možganom, zlasti dopaminskim receptorjem. Uživanje spletnih vsebin spodbuja sproščanje dopamina, nevrotransmitorja povezanega z užitkom. Tega dobimo skozi všečke, igranje iger ali gledanje zabavnih posnetkov, s čimer drastično povišamo nivoje dopamina v zelo kratkem času.

Profimedia

Ponavljajoča se izpostavljenost visokim ravnem dopamina lahko povzroči desenzibilizacijo, kar pomeni da dopaminski receptorji postanejo manj občutljivi na nevrotransmiter. Posledično možgani potrebujejo več stimulacije, da dosežejo enako raven užitka, kar vodi do povečane uporabe digitalnih medijev, da ponovno pridobijo ta občutek. To lahko vodi v odvisnost, kjer se posamezniki počutijo prisiljeni vključiti se v digitalno potrošnjo, da bi se izognili občutkom dolgočasja. 

Prekomerna digitalna poraba, zlasti večopravilnost med različnimi digitalnimi platformami, lahko zmanjša pozornost in osredotočenost. Možgani se prilagodijo hitri, visoko nagrajeni stimulaciji iz digitalnih dejavnosti, zaradi česar se težje vključijo v naloge, ki zahtevajo stalno pozornost.

Spremembe v sistemu dopamina lahko vplivajo na vedenje, povečajo impulzivnost in zmanjšajo samokontrolo. To se lahko kaže kot kompulzivno preverjanje naprav, težave pri njihovem odlaganju in dajanje prednosti digitalnim interakcijam pred dejavnostmi v resničnem svetu.

Kako pristopiti k problemu?

Najbolj učinkovita metoda odpravljanja problema je digitalni detoks oziroma odmor od tehnologije, medijev in socialnih omrežij.  Pomembno je, da se odprave lotite postopoma, da bo bolj učinkovita in dolgotrajna. Tako lahko začnete s določitvijo časovnih okvirov, v katerih uporaba tehnologije ni dovoljena, npr. eno uro po bujenju in eno uro pred spanjem. Ko se na spremembo navadite, lahko prilagoditve poostrite.

Poskrbite, da se znebite vseh potencialnih skušnjav – to lahko pomeni brisanje določenih aplikacij in izklopitev vseh nenujnih obvestil. Seveda je o svojem digitalnem odmoru dobro predhodno obvestiti tudi druge, da bodo vedeli razlog za vašo omejeno dosegljivost.

Da bi lažje potešili dolgčas, je pomembno poiskati alternative, s katerimi boste preusmerili svojo pozornost v obdobju digitalnega premora. Priljubljena izbira so knjige, kuhanje in telovadba, lahko pa se preizkusite tudi v številnih drugih hobijih, s katerimi ste morda do sedaj odlašali.

Ponovna vpeljava digitalnega sveta

Ko z obdobjem detoksa zaključite, tehnologijo postopoma vpeljite nazaj v svoj vsakdan, a to storite počasi in zavestno. Omejite si čas uporabe naprav in vzdržujte meje, ki ste jih zastavili med detoksom. Pri vzdrževanju zdravega ravnovesja je ključnega pomena, da tovrstne premore izvedemo večkrat, da lahko ti postanejo nepogrešljiv del naših tehnoloških navad.

Besedilo pripravila: Kaja Urbanc

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič