Dobri razlogi, zakaj bi morali na izlet s prijateljicami (+ 10 idej)

Dobri razlogi, zakaj bi morali na izlet s prijateljicami (+ 10 idej) (foto: Profimedia) Profimedia
31. 5. 2022

Prečrtajte obveznosti v svojem rokovniku in začnite pakirati. Čas je za izlet s prijateljicami! Seveda tudi s prijatelji. V nadaljevanju najdete zelo dobre razloge, zakaj.

Znanost namreč pravi, da je kratek izlet s prijatelji prav blagodejen za vaše zdravje.

Res je, da imamo vsi radi svoje družine, znanost pa je dokazala, da lahko prijateljstva

  • podaljšujejo pričakovano življenjsko dobo,
  • zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni in
  • nam pomagajo celo tolerirati bolečino.

Psihologi so namreč na podlagi ugotovitev, koliko bolečine lahko sprejme neka oseba, sposobni napovedati velikost mreže prijateljstev.

Prijateljstva tudi poskrbijo za naše dobro počutje

Leta 2016 so znanstveniki odkrili dokaz, da lahko druženje s prijatelji poveča izločanje oksitocina, hormona, ki se sprošča, kadar smo srečni. Poleg tega so dokazali, da smo ljudje pod vplivom tega hormona bolj zaupljivi, bolj radodarni in bolj prijateljski. Vse to so lastnosti, ki jih iščete v prijateljih.

Raziskovalci s Harvarda so med drugim odkrili, da so ljudje, ki nimajo močnih prijateljskih vezi, bolj depresivni, v starosti jim hitreje pešajo kognitivne sposobnosti in tudi umirajo prej.

Neka študija, ki je preučila 309.000 ljudi, pa je odkrila, da pomanjkanje močnih socialnih vezi poveča tveganje za prezgodnjo smrt za kar 50 odstotkov, kar je podobno, kot bi pokadili 15 cigaret dnevno. Študija iz leta 2012 je odkrila, da se tveganje za demenco poveča glede na to, kako osamljeno se počutijo ljudje.

Vzdrževanje prijateljskih vezi je torej močno pomembno za naše zdravje, je pa res, da naloga ni preprosta. Ljudje se selijo, službe so vse bolj zahtevne in časovno naporne in včasih vsakoletna božična čestitka ne zadostuje več.

Psiholog William Chopik iz Michigan State University je med drugim ugotovil, da so prijateljstva močnejši kazalnik zdravja in sreče kot pa odnosi z družinskimi člani. Ocenil je, da lahko krog nekaj tesnih prijateljev zelo veliko pripomore k zdravju in dobremu počutju. Po njegovi oceni je pametno investirati v prijateljstva, ki vas osrečujejo.

Zatorej, brez oklevanja. Dogovorite se s prijateljicami in se za konec tedna odpravite na izlet. Tako boste poglobile vezi in naredile nekaj dobrega za svoje zdravje.

10 idej za izlet s prijateljicami

  • Izola, Opatija ali Rovinj: ker imate tam vse – morje, dobro hrano, lokalčke za posedati na kavi in pojesti tortico in super točke za sprehode.
  • Prekmurje: spoznajte bogato tradicionalno kulinariko, sedite na kolo in odkolesarite do Vinariuma, najvišjega stolpa, kjer se odpre pogled na štiri države, obiščite čokoladnico Passero in Vulkanijo, pokukajte v največji rastlinjak orhidej, raziščite kulturne znamenitosti po Murski Soboti ali si privoščite razvajanje v toplicah.
  • Padova, Lignano ali Caorle: simpatična mesteca - šoping in kava v Padovi, peščene plaže v Lignanu in romantični Caorle, ki je le dobro uro in pol iz Ljubljane ... In če imate čas, lahko skočite še v Benetke.
  • Če imate vsaj tri dni, obiščite katero izmed prestolnic. Kot je denimo Praga, ki je zares čudovita. Ali pa se odpravite na Balkan road trip.

Še več idej pa najdete na povezavi Ideje za izlet

Preberite še:
4 lastnosti ljudi, ki jih je vredno obdržati v življenju