Dobrodelna akcija: Za Darkove nove noge

14. 5. 2014
Deli
Dobrodelna akcija: Za Darkove nove noge (foto: Story press in Primož Predalič)
Story press in Primož Predalič

Darko Đurić je eden tistih, ki ga lahko samo občuduješ. Zaradi redke genske napake se je rodil brez leve roke in obeh nog, a trdno odločen, da mu to ne bo preprečilo sanj.

Da se z jekleno voljo in odločnostjo da resnično premikati meje, je v življenju dokazal že večkrat. Ima pa še veliko ciljev, tudi športnih, načrtuje nove rekorde in z boljšimi rezultati seveda tudi kolajne.

A trenutno je njegova največja želja, da bi čim prej zbral denar za nove nožne proteze, saj bi mu te omogočale udobnejšo in lažjo hojo, predvsem pa manj padcev. Bionske mikroprocesorske proteze, ki si jih želi, imajo več funkcij – vgrajeni senzorji zaznavajo, kaj se med hojo dogaja, kdaj želi narediti korak in kdaj sestopiti. Vendar stanejo okoli 80 tisoč evrov.

Pomagajmo Darku do novih bionskih protez

Delček humanitarnosti se je, na pobudo Darkovega dekleta in neumornega Toneta Fornezzija Tofa, zgodil že decembra lani, ko sta se ob svetovnem dnevu invalidov v plavanju pomerila Darko in predsednik Borut Pahor.

V juniju se pripravlja veliki dobrodelni dogodek na kranjskem stadionu, v maju pa se akciji pridružuje tudi predsednica Društva za boljši svet Alenka Kos, ki bo velik del sredstev, zbranih s prodajo svoje nove knjige Drugačnost namenila Darku in preostalim knjižnim junakom.

Vabljeni na predstavitev knjige Drugačnost

Glavni lik zgodbe je najstnica Jerneja, ki po amputaciji noge ne najde več smisla v življenju. Pisateljica jo popelje skozi življenjske zgodbe petih drugačnih otrok, skozi svet vrednot, jo posledično osvobodi predsodkov in pripelje do brezpogojnega sprejemanja same sebe.

Knjiga temelji na vrednotah; ljubezen, sočutje, sreča, harmonija, lepota, obilje in odpuščanje, in vsaka od njih je v zgodbi povezana z izseki resničnih izkušenj knjižnih junakov. Ti so osnovani na resničnih zgodbah petih otrok, ki so bili deležni rehabilitacije na URI-Soča, družbo pa jim v knjigi dela tudi paraolimpijec Darko Đurić.

Vilinsko obarvano srečanje bo,

v četrtek, 15. maja ob 18.30. uri,

v veliki predavalnici v 4. nadstropju (stavba Vrtnica), URI - Soča,

Linhartovi 51, Ljubljana.

Z vami bodo:
  • Paraolimpijec Darko Đurić
  • Pet otrok, ki so bili navdih za knjižne junake
  • Prim. Hermina Damjan, dr.med., vodja oddelka za rehabilitacijo otrok
  • Pevka Ana Karneža in Janez Triler iz Slovenskega okteta
  • Alenka Kos, avtorica knjige Drugačnost
  • in šest vilinčic iz Dežele vilinskega ključa

Dogodek bo povezovala Jasna Kuljaj.

70% sredstev zbranih s prodajo knjig bo doniranih - 65% Darku Đuriću in 5% preostalim knjižnim junakom. Združimo Slovenijo v dobrem, skozi pisano besedo - za dober namen - za Darkove nove noge!

Več o knjigi in donacijah si preberite na vilinskikljuc.si/za-boljsi-jutri-slovenije in na facebook strani Za Darkove noge.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger