Ena sprememba, ki izboljša vse vaše odnose

Ena sprememba, ki izboljša vse vaše odnose (foto: Profimedia) Profimedia
4. 6. 2017

Kako bi z eno besedo ocenili vaše odnose z bližnjimi? So povprečni, poglobljeni, površinski? Katerokoli besedo ste izbrali, se jih vedno da še izboljšati. Narediti morate le eno spremembo. 

Če boste med pogovorom z osebo ohranili očesni stik in pokazali zanimanje za razpravo, vas bo sogovornik zelo verjetno posnemal in pozorno poslušal tudi, ko boste sami navdušeno pripovedovali o svojih izkušnjah. Enako je s pozornostjo. Ko polovico pozornosti namenite osebi in drugo polovico pametnemu telefonu, ki vam mora nujno delati družbo pri vsakem pogovoru, boste človeku dali občutek, da vas ne zanima.

Majhna in za nekatere velika sprememba pri izboljšanju odnosov je odvisna od telefona. Preden smo bili primorani vsako minuto spremljati elektronsko pošto, sporočila in prevzeti vsak klic, smo imeli možnost  z  ljudmi vzpostaviti globlje, pristnejše odnose. To lahko storite tudi sedaj. Izberite nekaj dni v tednu, ko boste telefon uporabljali le, kadar boste sami (razen v nujnih primerih). Pojdite na kavo, kosilo, sprehod s prijatelji in se potrudite, da niti enkrat ne pregledate sporočil in klicev. Na začetku bo morda čudno, vendar opazujte, kako bodo ravnali sogovorniki. 

Kako se lotiti izziva?

Resnica je, da bo vsaj na začetku vse prej kot lahko. Vendar se je vredno upreti želji, saj so rezultati odlični.

  • Izklopite telefon kadar veste, da boste več ur v družbi drugih ljudi.
  • Telefon pospravite v torbo namesto v žep, da bo težje dostopen.
  • Pretvarjajte se, da je to igra, v kateri zbirate točke vsakokrat, ko opravite pogovor brez gledanja v telefon.
  • Opomnite se o dolgoročnem zadovoljstvu zaradi izgradnje boljših odnosov.

Kaj se zgodi ob zmanjšani uporabi mobilnega telefona?

 Ljudje vas posnemajo

Ko se lotite projekta ali pogovora s posameznikom in pri tem ne uporabljate telefona, vas bo ta po  vsej verjetnosti posnemal. Kadar ljudje na plan privlečejo pametno napravico, vi pa svojo pustite v žepu, občutijo pritisk, da jo morajo pospraviti tudi sami. Majhna verjetnost je, da bo kdo izmed njih ponovno preveril zaslon. Poleg tega ne boste prekinili toka kreativnosti z nepotrebnimi motnjami, zato boste po vsej verjetnosti končali prej in ostal bo tudi čas za preverjanje ter odgovarjanje na elektronsko pošto.

Brez telefona ste vi in ostali bolj učinkoviti.

Ljudje se pogovarjajo z vami z večjim veseljem

Pogovori brez kimanja napol v sogovornika in napol v telefon bodo izboljšali vas kot poslušalca in sočloveku dali občutek, da ga cenite. O svoji »prepovedi« uporabe telefona pred drugimi ne povejte nikomur in opazujte reakcije. Ljudje bodo opazili, da spremljate pogovor in kažete zanimanje za to, kar vam govorijo. Več bo pristnih čustev in ljudje bodo po vsej verjetnosti večkrat pričeli pogovor z vami. Namesto avtomatskega pozdrava boste deležni večjega zanimanja o vašem delu in prostem času.

Telefon varno pospravljen v žepu daje drugim občutek spoštovanja.

Ljudje vam bolj zaupajo

Uporabljanje telefona pred drugimi vas naredi manj zaupanja vredne in empatične. Škodo naredite že, če imate telefon na vidnem mestu, čeprav ga ne uporabljate. To kaže na večjo mrežo ljudi, s katerimi bi se lahko povezali, če časa ne bi »zapravljali« z osebo, s katero se trenutno pogovarjate.

Telefon pospravljen v žepu pomaga poglobiti odnose in krepi zaupanje.

Preberite tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri