Genialen trik: Tako bo vaša postelja ostala sveža veliko dlje! (In pripomoček že imate doma)

Genialen trik: Tako bo vaša postelja ostala sveža veliko dlje! (In pripomoček že imate doma) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 3. 2022

Le kdo si ne želi sveže postelje vsak dan v tednu. Pomaga lahko tudi ta preprost trik.

Najprej preverimo: ali posteljo vsako jutro pridno posteljete?

Strokovnjakinja svetuje, da je ta del pravzaprav bolje malce odložiti. Posteljo za nekaj časa odgrnite in dobro prezračite – tako lahko vlaga iz vzmetnice in rjuhe uide v zrak. Vendar ne pozabite dobro prezračiti še prostora!

Če posteljo – potem, ko ste jo dobro prezračili – posteljete, pa svetuje še eno stvar: odpovejte se debelemu težkemu pregrinjalu. Ker preprečuje, da bi zrak krožil.

Kdaj ste nazadnje menjali posteljnino?

Številni strokovnjaki priporočajo tedensko pranje posteljnine, saj se na posteljnini nabira veliko stvari, ki jih s prostim očesom ne vidite: odmrle kožne celice, pršice in celo fekalije, če spite goli.

Pri čemer obstajajo izjeme!

  • Če se veliko potite,
  • če spite goli ali
  • če v vaši postelji spi tudi hišni ljubljenček, potem je posteljnino dobro menjati pogosteje.

Enako velja v primeru bolezni, kot so prehlad in druge virusne bolezni. Pa tudi v primeru poškodb oz. ran.

Tako pa s preprostim trikom osvežite vzmetnico

In za to potrebujete sodo bikarbono in – če želite – nekaj kapljic eteričnega olja. Vendar deluje tudi brez tega. Soda bikarbona učinkovito odstranjuje neprijetne vonjave in nase veže vlago.

Tako naredite:

Sodo bikarbono zmešajte z eteričnim oljem po vaši izbiri (če ste se seveda odločili za eterično olje). Odvisno od velikosti vzmetnice boste potrebovali do pet zavojčkov.

Sodo bikarbono enakomerno potresite po vzmetnici – najbolje skozi gosto cedilo. Pustite delovati vsaj eno uro, nato vzmetnico dobro posesajte.

Nasvet:

Tako kot blazine in odeje tudi vzmetnica ni za večno. Iz higienskih razlogov se priporoča menjavo vzmetnice vsakih 8 do 10 let. To velja tudi, če vzmetnico redno čistite in osvežujete z novim trikom. Vzglavnike bi bilo dobro zamenjati na vsaki dve leti.