Imate pegice? Potem morate o njih vedeti TO!

Imate pegice? Potem morate o njih vedeti TO! (foto: Unsplash/Eric Ward) Unsplash/Eric Ward
19. 6. 2018

Pegice so zadnja leta vsekakor postale trend in zato je prav, da nekaj besed posvetimo tudi njim. Jih imate? Potem je dobro, da o njih veste naslednje.

Z bližanjem poletja se povečuje tudi moč sonca, ki pa je lahko za tiste, ki imajo veliko pegic, prava mora. 

Tukaj je 9 dejstev o pegicah, za katera je dobro, da jih poznate:

1. Obstajata dve vrsti pegic

Najpogostejše izmed teh dveh so efelide, ki so ploske, svetlo rjave pike in skozi leto nihajo. Kot pravi dermatologinja Rachel Nazarian, "lahko postanejo poleti temnejše, pozimi pa svetlejše".

Druga vrsta so lentigini oziroma starostne pege, pri čemer koža vsebuje še več melanocitnih celic in se ponavadi ne spreminja glede na izpostavljenost kože soncu.

To vrsto pegic pogosto vidimo pri starejših ljudeh in nastanejo po več letih nenehnega izpostavljanja soncu ter med zimo ne izginejo. Čeprav se navadno pojavijo pri starejših ljudeh, niso vedno nujno znak staranja.

2. So genetske

Pegice (njihovo število) so povezane s ključnim genom, ki ima vlogo pri določanju barve kože in las. Ta gen, imenovan MC1R, nadzira, kolikšno količino dveh različnih vrst melanina proizvajamo.

Če vas je v družini več s pegicami, zdaj veste, zakaj je tako!

3. Nihče se ne rodi z njimi

Ste kdaj videli dojenčka s pegicami? "Ne glede na to, kaj nekateri pravijo, so pegice definitivno vedno posledica izpostavljenosti soncu," pravi Rachel Nazarian.

Zelo redko vidimo pegice na majhnih otrocih in to je zato, ker tako majhnih načrtno ne želimo izpostavljati soncu. Seveda se jim lahko razvijejo že zelo zgodaj (celo pri 1 ali 2 letih), navadno se pojavijo na obrazu, ramenih in rokah.

Sicer lahko pogosto vidimo pegice pri starejših otrocih, ki pa včasih med odraščanjem izginejo.

4. So pokazatelj tega, kako močno je koža občutljiva na sonce

Pri nekaterih ljudeh je melanin enakomerno razporejen po koži, pri drugih pa ne in tako nastanejo pegice, ki so majhne grudice melanina in nihajo glede na sonce.

Če imate več manjših madežev oziroma pikic, je vaša koža bolj občutljiva in obstaja večja verjetnost za razvoj kožnega raka (čeprav pegice same po sebi niso rakotvorne).

V tem primeru je sončenje za vas zelo slaba izbira, zato morate paziti na to, kako dolgo se izpostavljate soncu. Najbolje je, da si pred tem vedno nanesete sončno kremo. Na tak način boste tudi preprečili dodatno nastajanje pegic.

5. Imajo dvojno moč kot naravna zaščita pred soncem

Melanociti delujejo kot naravna zaščita pred soncem s tem, ko potemnijo obraz in naredijo kožo manj dovzetno za UV žarke.

To pa seveda ni razlog, da si ne bi redno nanašali sončne kreme, ki je v primeru pegic nujna, saj – kot pravi Rachel Nazarian – "še vedno obstaja tveganje za kožnega raka, saj so posledica ultravijoličnih žarkov, tako da, če imate veliko pegic, je pomembno, da skrbite za zdravje svoje kože in jo redno preglejujete."

TUKAJ poglejte, kako sicer pravilno zaščititi kožo pred soncem.

6. Pegice so navadno neškodljive

Večina pegic je neškodljivih, za razliko od lepotičnih pik, vendar pa pri ljudeh s svetlejšo poltjo obstaja večja možnost za razvoj kožnega raka, zato je pomembno biti pozoren na njih.

Če katera spremeni barvo (razen v primeru, ko zaradi izpostavljenosti sonca potemni) ali se poveča, je dobro, da obiščete dermatologa.

7. Nimajo jih vsi rdečelasci

Resda imajo rdečelasci manj melanina v koži, vendar pa v nasprotju s splošnim mnenjem nimajo čisto vsi pegic. Približno 80% jih ima ta MC1R gen, ki je odgovoren za nastanek pegic.

8. V srednjeveških časih je veljalo, da jih imajo samo čarovnice

Skupaj z bradavicami, lepotičnimi pikami in drugimi znamenji so pegice veljale za "čarovniška znamenja". Bile naj bi znak, da je imela oseba zvezo s hudičem.

Med lovi na čarovnice so tako žensko, za katero so sumili, da je čarovnica, pregledali, ali ima znamenja in tako "ugotovili", ali je dejansko čarovnica.

9. Pegice naravno posvetlijo in potemnijo

Pegice v poletnih mesecih naravno potemnijo in nato v zimskih posvetlijo, ko sonce ni tako močno.

Zanimivo je to, da lahko postopoma izginejo tudi v primeru, ko več tednov zapored nanašamo sončno kremo, pravi Rachel Nazarian.

Pegice so vsekakor lep naravni dodatek, zato tudi v uredništvu spodbujamo vse, ki jih imate, da jih ponosno pokažete – vseeno pa ne pozabite na ustrezno zaščito pred soncem!

Preberite še: