Imate veliko skrbi in stresa? Če vsak dan 10 minut počnete TO, boste v svojem življenju naredili čudež

Imate veliko skrbi in stresa? Če vsak dan 10 minut počnete TO, boste v svojem življenju naredili čudež (foto: profimedia) profimedia
5. 6. 2023

Živali imajo sproščujoč in zdravilen učinek na ljudi. Slednje ni zanemarljivo dejstvo za ljudi, ki se dnevno soočajo z veliko skrbmi in stresa. 

Raziskovalci z univerze v Washingtonu so ugotovili, da se lahko z božanjem psa ali mačke zmanjša stres v samo 10 minutah. To je še eden izmed odličnih razlogov, zakaj so psi in mačke prvovrstni hišni ljubljenčki.  

Povezava med stopnjo stresa in druženjem s hišnimi ljubljenčki

Znanstveniki so želeli preveriti, ali se bo pri zelo obremenjenih univerzitetnih študentih stopnja anksioznosti zmanjšala, če bodo nekaj časa preživeli ob hišnih živalih. Za sodelovanje v poskusu so prosili 249 študentov in jih nato razdelili v štiri različne skupine.

Prva skupina je 10 minut sodelovala pri praktičnem druženju s psi in mačkami, druga skupina pa je opazovala in čakala, da pride na vrsto. Tretja skupina si je ogledala diaprojekcijo istih živali, ki so bile na voljo med poskusom, medtem ko je četrta skupina »čakala«.

Naslednje jutro so znanstveniki vsem udeležencem odvzeli vzorce kortizola v slini in ugotovili, da je bilo pri študentih, ki so neposredno sodelovali z živalmi, po božanju živali v slini bistveno manj stresnega hormona – kortizola. 

Že 10 minut druženja s psom ali mačko ima velik vpliv na zmanjšanje stresa

»Že 10 minut druženja s psom ali mačko ima lahko velik vpliv. Pri študentih, ki so sodelovali z mačkami in psi, se je znatno znižal kortizol, ki je glavni stresni hormon,« je glede raziskave pojasnila Patricia Pendry, izredna profesorica na oddelku za človeški razvoj.

»Že prej smo vedeli, da študenti uživajo v interakciji z živalmi in da jim to pomaga doživljati bolj pozitivna čustva. Želeli smo izvedeti, ali ta izpostavljenost pomaga študentom zmanjšati stres na manj subjektiven način. To se je zgodilo, kar je razburljivo, saj ima lahko zmanjšanje stresnih hormonov sčasoma pomembne koristi za telesno in duševno zdravje,« je še povedala Pendryjeva.

Številne univerze po tujini študentom ponujajo programe, v okviru katerih lahko preživijo čas v družbi psov in mačk ter tako zmanjšajo svoj stres. Poleg izboljšanja razpoloženja lahko hišni ljubljenčki pomagajo študentom, da se med izpitnim obdobjem počutijo bolj sproščeno.

Tovrstna živalska terapija pa ni primerna le za preobremenjene študente, temveč za vse ljudi. Zato ni odveč, da se tehnike poslužite tudi sami in na lastni koži ugotovite dobrodejne učinke, ki jih lahko živali doprinesejo v vaše življenje.

Vir: countryliving.com

Morda bi vas zanimalo tudi:

Kineziologinji o pravilnem gibanju

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Evo in Pio, kineziologinji, ki delujeta pod Instagram profilom @kineasyology. Dekleti sta nam v pogovoru zaupali, katere mišice imamo najpogosteje šibke in kako jih lahko okrepimo, kako prepoznamo, če pretiravamo z vadbo, katere znane "fitnes citate" moramo preslišati, na katere rdeče zastavice moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne vadbe zase ter še veliko več.

Pogovoru prisluhnite tukaj: