Kaj pomeni, če sanjate, da ste prevarali partnerja?

Kaj pomeni, če sanjate, da ste prevarali partnerja? (foto: Daria Shevtsova | Pexels) Daria Shevtsova | Pexels
10. 7. 2022

Sanje so lahko prijetne, včasih precej zabavne ali pa grozljive. Pogosto so povsem nerazumljive in včasih malce šokantne – ko denimo sanjate, da ste prevarali partnerja ali da je partner prevaral vas.

Morda v sanjah to počnete namerno, uživate v seksu, morda v sanjah vaš partner sploh ni obstajal … Naj bo karkoli, po takšnih sanjah se verjetno počutite … No, malce čudno. Pravzaprav zelo čudno. Je tako?

In potem sledi vprašanje – kaj to v resnici pomeni?

Bi vas moralo skrbeti za svoje razmerje?

O sanjah morate vedeti naslednje, razlaga Chris Brantner, strokovnjak za spanje … Gre za drugačno stanje zavedanja. V sanjah ne ostajajo meje in ni posledic, kot jih poznamo v resničnem življenju.

Čisto vsakomur se lahko zgodi, da se prebudi iz sanj, v katerih je prevaral svojega partnerja, tudi posameznikom, ki globoko ljubijo svojega partnerja. Ljudje smo radovedna bitja. Ljudje v sebi nosimo številna čustva. In ljudje smo tudi seksualna bitja.

Vendar ne glede na to, kako resnične se vam bodo zdele nočne vizije, gre za nekaj abstraktnega – vizije govorijo o simbolih, zgodbah in metaforah.

Možgani vam na nek način ponujajo sprostitev. Poskušajo vam pomagati, tako, da vam dajejo možnost, da predelate stvari – morda celo stvari, za katere še niste spoznali, da so v resnici težava.

To zagotovo velja za sanje o varanju – skoraj vedno vam skušajo povedati nekaj pomembnega, pravi Chris Brantner.

Sanje o varanju torej ne pomenijo, da se bo to tudi v resnici zgodilo?

Profimedia

Pomembno je, da zaradi vsebine sanj niste prestrogi do sebe, saj sanj ne morete nadzorovati in samo zato, ker ste sanjali, da ste v sanjah prevarali partnerja, to ne pomeni, da ga tudi boste. To tudi ne pomeni nujno, a ste kdajkoli pomislili na to.

Ne smete se počutiti krive – če predvidevamo, da v resnici niste varali –poudari strokovnjak za spanje in dodaja, vendar pa lahko takšne sanje sproži nekaj, kar bi moralo biti največja ljubezen – odnos do sebe.

Sanje o varanju imajo lahko sicer veliko različnih interpretacij, odvisno od tega, kako vi razumete varanje.

Zato najprej razmislite: kako si vi razlagate varanje, kaj pomeni varanje vam?

Nato pomislite ali karkoli iz sanj spominja na karkoli v vašem življenju: ali varate sebe oziroma ste morda nezvesti sebi? To 'osebno varanje' je lahko karkoli, od tega, da se ne držite svoje zaobljube ali fitnes rutine, do tega, da ste prelomili obljubo, ki ste jo dali prijatelju.

Morda vas razjeda krivda

Čeprav velja (kot pri veliko drugih stvareh v življenju), da ne obstaja ena sama interpretacija sanjskih simbolov, ki bi ustrezala vsem, je eden najpogostejših razlogov za sanje o varanju prav občutek krivde, s katerim se morda spopadate v resničnem življenju.

Morda ste zaskrbljeni zaradi nečesa, kar ste rekli ali storili, morda se počutite ogoljufane za kvaliteten čas, ki bi ga želeli preživeti s partnerjem. Pa vama ta ni na voljo zaradi stresa in službe, morda dojenčka ali pa drugih zahtev, ki so postavljene vam in tudi vaši zvezi.

Vzemite si čas za razmislek: dobro razmislite o vseh področjih vašega življenja, kjer ste morda razočarali sebe ali niste dali vse od sebe.

Sanje o varanju so lahko tudi znak, da niste iskreni do sebe – na nek način. Ali obstaja stvar, ki ste jo od nekdaj želeli narediti ali se naučiti, pa to neprestano odlagate? Ali morda že predolgo vztrajate v coni udobja? Ali ne morete uresničiti vsega svojega potenciala? In se tega tudi zelo dobro zavedate?

Se po sanjah o varanju NISTE počutili krive?

Profimedia

Če zaradi sanj o varanju niste občutili krivde, ampak ste se celo počutili dobro, namenite temu nekaj več pozornosti.

Kako se počutite v sanjah, je pomembno – razkriva, kako se počutite v resničnem življenju, pravi dr. Fran Walfish, družinski psihoterapevt.

Primer:

  • Če ste v sanjah doživeli rahlo evforičen občutek sproščenosti in svobode. Ali imate morda občutek, da vas vaš odnos utesnjuje in si želite več svobode?

Ni torej pomembno zgolj to, kaj počnete v svojih sanjah, ampak tudi kako se počutite.  

Lahko ste sicer srečni v zvezi, toda morda imate občutek, da se je izgubilo nekaj tiste strasti in spontanosti.

Pri sanjah o varanju namreč ne gre le za seks, čeprav se zdi tako, lahko gre za odraz dejanskega stanja vaše zveze oz. njenega razvoja. Morda vaša zveza potrebuje več strasti – pa ne le v spalnici. Morda morate poiskati način, kako se bosta znova povezala.

Zato sanje o varanju pogosto vključujejo vašo prvo ljubezen, bivšega partnerja, zvezdnika ali drugo osebo, v katero ste bili rahlo zaljubljeni. Zaradi teh oseb ste imeli nekoč metulje v trebuhu in vaš sanjajoči um jih je znova ozavestil – ne zato, ker bi si določeno osebo želeli nazaj ali ker razmišljate, da bi naredili nekaj v zvezi s tem, temveč zato, da vas opomni, da je čas, da v vaši trenutni zvezi znova zaigrajo iskrice.

Kaj pa, če ste sanjali, da ste bili vi tisti, ki ste bili prevarani? Ali je razlika?

Profimedia

Sanje, v katerih je oseba, ki sanja, prevarana so pravzaprav veliko pogostejše. In tudi za to obstaja razlog oziroma razlaga.

Tako v sanjah kot v resničnem življenju se radi predstavljamo kot junaki, raje kot v vlogi negativca. Toda, če se je vaš um odločil, da vas bo v sanjah postavil v vlogo negativca, je to zelo jasen znak, da morate v resničnem življenju prevzeti več odgovornosti.

Nekako ste verjetno razočarali sami sebe in edina oseba, ki lahko to spremeni, ste vi sami. Morda imate občutek, da na nekem področju svojega življenja niste bili dovolj iskreni ali odprti. V resničnem življenju ste sposobni zatreti te neprijetne občutke, toda v brezmejnem svetu sanj se ni kam skriti.

Če ste torej sanjali, da se bili prevarani, ponovite postopek, ki ga storite, če ste sanjali, da ste varali vi.

Vzemite si čas za razmislek, kaj to pomeni za vas.

Nato razmislite, kako ste se počutili, ko vas je partner prevaral: ste se tako nedavno počutili tudi v resničnem življenju? Je bilo partnerjevo vedenje v sanjah običajno, vam poznano ali nenavadno?

V veliko primerih so takšne sanje – ko vas v sanjah partner prevara – znak, da vam partner ne nameni toliko pozornosti, kot si morda želite. Razlogov je lahko več, denimo služba in stres, šport ali nov hobi, s katerim je preveč zaposlen … Možno je tudi, da se na nek način počutite negotove ali da vam partner ne nudi dovolj podpore.

Če ste v preteklosti že bili prevarani, pa gre lahko za težave z zaupanjem. Situacije v resnici še niste rešili, nosite jo v sebi in vaš um vam sluša pomagati, da boste to storili.

Rešitev je pogosto že pogovor partnerjem – ker pogosto prav neizrečene stvari pretrgajo odnose.

Vendar ne pozabite, da sanje o varanju niso predvidene – so psihološke in simbolične.

Kaj pa, če se sanje o varanju neprestano ponavljajo?

Profimedia
Če se takšne sanje ponavljajo, vaš um dobesedno kriči po vaši pozornosti.

Poskusite resnično razumeti sporočilo, ki vam ga pošiljajo pošiljajo sanje – če ne boste, se bodo sanje še naprej ponavljale in se morda spremenile celo v ponavljajoče se nočne more. Takoj, ko boste razumeli sporočilo, se bodo te ponavljajoče sanje ustavile.

Toda, če neprestano sanjate o varanju, o tem tudi pogosto razmišljate in ste celo pomislili o možnosti varanja v resničnem življenju, pa verjetno ni treba posebej poudarjati, da je vaša zveza v resnih težavah.

Če pa vas vaše spolno življenje ne izpopolnjuje, vas sanje prepričujejo, da potrebujete več spolnih dogodivščin s svojim partnerjem.

In še nazadnje – brez panike!

Če so bile vaše sanje res moteče, dezorientirajoče ali celo travmatične, so vaši možgani počeli točno tisto, kar naj bi počeli, ko zaspite.

Sanje vam pomagajo predelati negativna čustva, ki jih potiskate v resničnem življenju – in vam v tem procesu nudijo priložnost, da bolje razumete sebe in svoj odnos.  
Vir: Chris Brantner, Certified Sleep Science Coach at SleepZoo.com, www.bustle.com
Preverite še: