Kaj si želimo, da bi vedeli že pred izbruhom virusa?

Kaj si želimo, da bi vedeli že pred izbruhom virusa? (foto: profimedia) profimedia
28. 3. 2020

Ko se je življenje ustavilo in veliko več časa preživimo doma, pridemo do spoznanj, ki jih morda drugače ne bi nikoli odkrili …

Zagotovo ste si med samoizolacijo večkrat rekli “če bi prej vedel/a, bi se bolje pripravil/a …” Poglejmo, česa smo se naučili do sedaj. 

Dobro je, da v dom prinesemo nekaj narave

Zdaj ko se ne moremo prosto gibati, zaviti v gore ali ob jezero in v park, prav pridejo rastline, ki vsaj malce popestrijo dom in ga naredijo bolj živega. Poleg tega imajo različne rastline različne namene: nekatere so bolj namenjene čiščenju zraka, druge lahko uporabite v gospodinjstvu ali kozmetiki, tretje polepšajo prostor. 

Torej ne le ko ste primorani biti doma, ampak vedno, je dobro na zalogi imeti kakšno rastlino. 

Ne hrano, kopičite material za hobije

Še posebej če imate otroke, ste verjetno že ugotovili, da se pribor za ustvarjanje hitro porabi, kupiti pa ga trenutno ne morete (razen v spletu, kar trenutno tudi ni priporočljivo). Tako za otroke kot zase imejte na zalogi vedno kaj za ustvarjanje: pobarvanke, barvne liste, tempere, voščenke, barvice, lepilo … Saj bi zagotovo tudi sami radi kdaj “pacali” kot otroci. 

Pa tudi material za druge hobije, ki jih imate, je vedno dobro imeti pri roki, kajne?

Včasih se moramo urediti zase

Čeprav ne morete v restavracijo ali na ples, to še ne pomeni, da se ne smete obleči elegantno in svojo drugo polovico povabiti na plesišče v dnevno sobo. Ali pripravite večerjo in dajte nase tisto srajco, ki ji/mu je tako všeč. 

Včasih se moramo urediti zase in za naše bližnje ter si vzeti čas, da proslavimo majhne stvari v življenju. Vsekakor je ples v dnevni sobi lahko precej lepši od plehkih pogovorov z gosti na neki veselici …

Pozabili smo se igrati

Ste med samoizolacijo že obrisali prah s kakšne družabne igre? In se spomnili, kako zelo se vsakokrat nasmejite, ko jo igrate?

Povsem drugače se boste z bližnjimi povezali preko družabne igre, kot na kavču pred televizijo. Čas je, da znova preigrate vse igre s predala in si po samoizolaciji morda omislite kakšno novo. 

Zabava se ne skriva le v ekranu pametnega telefona, ampak tudi v preprostih stvareh kot so družabne igre. 

Hitro se privajamo

Čeprav je bil izbruh virusa šok za vse, smo se privadili precej hitro. Kar se je še prejšnji teden zdelo nemogoče, čudno in morda celo neprijetno, je ta teden že samoumevno. Zdaj že podzavestno umijete roke vsakokrat, ko se dotikate umazanih površin, pobožate ljubljenčka ali se odpravite ven. Delo ste zagotovo že prestavili v domačo pisarno, organizirali telovadnico v dnevni sobi …

Če se želimo, se hitro prilagodimo. Včasih nas pri tem ustavljajo trmaste misli, zato odreagiramo veliko slabše kot bi, če bi se prepustili toku in skušali iz situacije ustvariti največ kot lahko.