Kako hitro pregnati alkoholnega mačka?

Kako hitro pregnati alkoholnega mačka? (foto: Profimedia) Profimedia
31. 12. 2017

Zmernost pri uživanju alkohola je lepa čednost, a kaj ko se na praznovanju mimogrede lahko pregrešite.

Naslednji dan pa neprijeten glavobol, žeja, slabo počutje ... Jakost je seveda odvisna od količine zaužitega alkohola. Velik problem je tudi dehidracija, zato poskrbite, da boste vmes celo noč pili vodo.

Kako najhitreje omiliti muke naslednji dan?

Nekateri prisegajo na jogurt, drugi mačkasto stanje preprečujejo z uživanjem umešanih jajc, šejkom z banano, mlekom in medom, športnimi napitki, paradižnikovim sokom in piščančjo juho. Dobro naj bi del vitamin C in vitamin B s kozarcem vode pred spanjem.

David Beckham prisega na dedkov recept, ki vsebuje dve stvari:

 • Pred spanjem spije Alka Seltzer, šumečo tableto, ki pomaga pri glavobolu in spremljajočih težavah zaradi povečane količine kisline v želodcu,
 • takoj ko se zbudi, pa si privošči slasten sendvič s slanino.

Seveda ima vsak svoj način za preganjanje jutranjega mačka, najboljši pa je, da ste pri pitju alkohola zmerni.

Preberite: Kaj se zgodi, če 2 tedna ne pijete alkohola 

Če se ta vikend kljub vsemu ne boste odpovedali kapljici rujnega ...

Pa se vožnji zagotovo dajte!

Mišljenje, da nas bodo hitre kave, hladen tuš ali 10 krogov okoli hiše po pijani zabavi nenadoma zbistrili, je popolnoma napačno.

Kako dolgo po prepitem večeru morate nujno počakati, da boste zares varno sedli za volan?

Vse dokler jetra ne očistijo krvi, zaužiti alkohol kroži po našem telesu. In razgradnja alkohola terja svoj čas. Razlog več, da s pitjem ne pretiravate!

Prvi odstavek 106. člena Zakona o pravilih cestnega prometa se glasi:

'Voznik ne sme voziti vozila v cestnem prometu niti ga začeti voziti, če je pod vplivom alkohola, mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo.'

Hitrost, s katero telo presnavlja zaužiti alkohol, se od posameznika do posameznika razlikuje.

Odvisna je od

 • spola,
 • starosti,
 • višine,
 • teže,
 • telesne pripravljenosti,
 • zdravstvenega stanja oziroma obremenjenosti naših jeter in ledvic (pomembno je tudi, ali jemljemo zdravila in katera so ta zdravila, poznati moramo morebitne stranske učinke sočasnega zaužitja alkohola in tablet)

ter drugih pomembnih dejavnikov:

 • koliko hrane smo zaužili pred in med pitjem alkohola,
 • kolikšna je koncentracija alkohola v tisti pijači in koliko smo je spili,
 • pod kolikšnim stresom smo na dan zaužitja,
 • kako pogosto sicer pijemo alkoholne pijače – ali smo jih vajeni ali ne,
 • kako hitro smo alkohol zaužili.

Koliko alkohola sploh vsebujejo posamezne pijače?

Te oznake so na vseh proizvodih, ki vsebujejo alkohol, obvezne! Če pijačo naročite v baru in je za vas nova ali pa gre za še nepreizkušeno mešanico, na primer koktajl, se o koncentraciji alkohola še pred naročilom pozanimajte pri strežnem osebju.

To pa je tabela, objavljena na spletnih straneh slovenske policije.

 • Pivo: 0,50 l: alkoholna stopnja pijače = 4 %, grami alkohola v pijači = 20 g
 • Vino: 0,20 l: alkoholna stopnja pijače =11 %, grami alkohola v pijači = 17 g
 • Liker: 0,05 l: alkoholna stopnja pijače = 30 %, grami alkohola v pijači = 12 g
 • Žganje: 0,05 l: alkoholna stopnja pijače = 40 %, grami alkohola v pijači = 16 g

Kako hitro alkohol preide v kri?

V povprečju telo potrebuje le dobre pol ure, da prideta v kri približno 2/3 zaužitega alkohola, preostanek pa v nadaljnjih 60 do 70 minutah.

Kje je torej meja pitja?

Na spletni strani slovenske policije sta navedena dva primera.

80 kilogramov težak moški popije 1 liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola. Približno 70 % telesne njegove teže zavzemajo telesne tekočine, na katere se porazdeli zaužiti alkohol. Torej se razdeli na 56 kg telesne teže. Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi. V tem primeru znaša 0,71 gramov na kilogram krvi ali 0,34 miligramov v litru izdihanega zraka.

60 kilogramov težka ženska prav tako popije 1 liter piva. V povprečju pri ženski telesne tekočine zavzamejo okoli 60 % telesne teže in če te odstotke prevedemo v maso, dobimo 36 kilogramov. Če 40 gramov alkohola delimo s težo, znaša ocena koncentracije alkohola v krvi 1,1 grama na kilogram krvi ali 0,52 miligramov v litru izdihanega zraka.

In kako dolgo alkohol ostane v krvi?

V povprečju se 0,07 miligrama v litru izdihanega zraka (0,15 g alkohola na kg krvi) razgrajuje eno uro.

Če ste imeli opolnoči 0,95 miligrama v litru izdihanega zraka (2 grama alkohola na kilogram krvi), boste zjutraj ob 7. uri na poti v službo imeli še vedno 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka (1 gram alkohola na kilogram krvi), dopoldne pa še vedno nad 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka (0,5 grama). Torej ste za promet še vedno nevarni!

Dejstva o alkoholu in vožnji, ki jih morate ponovno prebrati

Slovenski policisti opozarjajo:

0,2 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,09 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

 • Da se vaša sposobnost opazovanja premikajočih se luči poslabša. To na primer pomeni, da ponoči niste več sposobni pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohitevate.

0,3 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,14 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

 • Da se vaša sposobnost globinskega opazovanja zmanjša. To pomeni, da razdalje ne morete več pravilno oceniti. Posledici sta tvegano prehitevanje in prekratka varnostna razdalja v gostejšem prometu. Možnost za povzročitev prometne nesreče se poveča za petkrat!

0,5 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

 • Opazovani objekti se vam zdijo bolj oddaljeni, kot so v resnici. To pomeni, da pripeljete v ovinek s preveliko hitrostjo in zamujate s spreminjanjem smeri, zato lahko vozilo zanese v ovinku.
 • Pojavi se t. i. rdeča slepota. Vedno težje zaznate rdečo luč na semaforju, luči za označevanje vozila, zavorne luči, označbe za oviro na cesti itd.
 • Zmanjševati se začne sposobnost hitrega preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega.
 • Prilagajanje naglim svetlobnim spremembam je vedno težje. To pomeni, da vas lahko zasenčene luči vozila, ki pripelje nasproti, začasno oslepijo.
 • Bistveno sta zmanjšani pozornost in zmožnost pravočasnega reagiranja. To pomeni, da je pot ustavljanja daljša. Če pri hitrosti 50 km na uro pritisnete na zavoro sekundo kasneje, se pot ustavljanja vozila podaljša za 14 metrov.
 • Pojavijo se motnje ravnotežja, kar je zlasti nevarno za tiste, ki se vozijo na vozilih z dvema kolesoma.

1,0 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

 • Bistveno je motena reakcija oči na svetlobo. To pomeni, da se težko prilagajate hitrim svetlobnim spremembam.
 • Bistveno je zožen zorni kot oči. To pomeni, da ne morete več pravočasno dojemati, kaj prihaja z vaše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.
 • Zaznamovanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico. To pomeni da vozite praviloma s premajhno varnostno razdaljo, da so vaše reakcije prepozne in večinoma napačne in da na določene nevarnosti sploh ne reagirate več. Posledice so naleti.
 • Reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta.
 • Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat!

Pod črto

 • Vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače, se (ne glede na zaužito količino) sploh ne odločite za vožnjo v cestnem prometu.
 • Če ste uživali alkohol, naj namesto vas vozi nekdo, ki alkoholnih pijač ni užival. Ali pa uporabite taksi oziroma javna prevozna sredstva.
 • Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter varnostni razdalji.

Če vsega naštetega ne upoštevate, se vožnji odpovejte. Obvarujte svoje življenje in življenje drugih udeležencev v prometu! Prav vožnja pod vplivom alkohola, mamil in drugih psihoaktivnih snovi spada med najpogostejše vzroke prometnih nesreč – poleg: hitrosti, neupoštevanja in izsiljevanja prednosti, nepravilne smeri vožnje in neustrezne varnostne razdalje med vozili.

Viri: policija.si, zakonodaja.com